Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Krupobitie zdecimovalo ZOO: Kusy ľadu veľké ako loptičky zabili dve zvieratá

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Youtube/Inside Edition)

COLORADO SPRINGS - Vražedný hnev prírody. Tak by sa dalo opísať krupobitie, ktoré zasiahlo okolie amerických Colorado Springs. Kusy ľadu o veľkosti golfových loptičiek v miestnej zoo zabili dve zvieratá a mnoho ďalších zranili. Prevádzka sa zo vzniknutých škôd spamätáva a zostáva zatvorená.

Život ohrozujúce počasie prišlo sčista-jasna. I keď  na pondelok poobede očakávali nepriaznivé počasie, hnev živlov sa podľa oficiálnej správy ZOO spustil bez varovania a prevádzkarov, návštevníkov, aj zvieratá zastihol nepripravených.  

Na mieste vypukla panika. Ľudia sa snažili nájsť úkryt kdekoľvek, kde to bolo možné a veľa z nich pri tom utrpeli zranenia. Počasie nešetrilo ani zvieratá. Dezorientované padajúcimi krúpami sa viac z nich ocitlo napospas počasiu. To sa stalo osudným 13-ročnému supovi kapskému Motswarimu a Daisy, 4-ročnej pižmovke veľkej. Zvieratá zahynuli vo výbehoch na následky zranení.

Pri krupobití sa zranilo množstvo návštevníkov. Niekoľko ľudí odviezli s ťažkými zraneniami do nemocnice, iných ošetrili na mieste a prepustili. Vážne zranení boli tiež traja pracovníci zoologickej záhrady a skončili v nemocnici. Informácie o celkovom počte zranených zatiaľ vedenie nemá, pretože nové prípady sa stále ohlasujú.

Zranených bolo viacero zvierat. Množstvo z nich je stále pod dohľadom ošetrovateľov a veterinárov.

Obrovské škody pozoruje vedenie aj na majetku zoo. Poničené boli okrem infraštruktúry aj autá návštevníkov na priľahlom parkovisku. Tie v priebehu stredy postupne odťahujú za účasti polície.

Obetovali sa pre zvieratá

Personál podľa správy ZOO postupoval v súlade s výcvikom a situáciu zvládli najlepšie, ako sa dalo. „Postarali sa o bezpečie návštevníkov,“ ocenila ZOO postup personálu. „Ošetrovatelia aj napriek hnevu počasia snažili pomôcť dezorientovaným zvieratám. Ľudský život má ale prednosť,“ píše sa v správe, podľa ktorej niekoľko ošetrovateľov pri tomto čine utrpelo zranenia.

VIDEO Krupobitie zdecimovalo ZOO:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Christian Murdock/The Gazette via AP)

Zoologická záhrada Cheyenne Mountain Zoo bola akreditovaná americkou Asociáciou ZOO a akvárií. Podľa nich požiadavky na bezpečnosť a chov zvierat spĺňa, a v mnohom dokonca prevyšuje.

Viac o téme: PočasieBúrkaKrupobitieZoologická záhradaZOO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu