Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska únia sa stavia proti USA: Nariadenie vyvažujúce sankcie voči Iránu, Trump reaguje

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: SITA/Presidential Press Service/Pool via AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od utorka 7. augusta nadobudne účinnosť aktualizované nariadenie EÚ o blokovaní na podporu dohody o iránskom jadrovom programe. Cieľom nariadenia je zmierniť vplyv amerických sankcií na záujmy spoločností z EÚ, ktoré legitímne podnikajú v Iráne.

Aktualizované nariadenie o blokovaní je súčasťou snáh EÚ pokračovať v úplnom a účinnom vykonávaní spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) – dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. To znamená aj zachovanie obchodných a hospodárskych vzťahov medzi EÚ a Iránom, ktoré sa normalizovali v období po uzavretí jadrovej dohody, keď boli zrušené sankcie týkajúce sa iránskeho jadrového programu.

Komisia začala proces aktualizácie nariadenia o blokovaní 6. júna 2018 tým, že do rozsahu jeho pôsobnosti doplnila extrateritoriálne sankcie, ktoré USA opätovne uvalili na Irán. Európsky parlament a Rada EÚ mali k dispozícii dvojmesačnú lehotu na preskúmanie a keďže obe inštitúcie nevyjadrili žiadne námietky, aktualizácia bude zverejnená v Úradnom vestníku EÚ 7. augusta, keď aj nadobudne účinnosť.

Nariadenie o blokovaní umožňuje hospodárskym subjektom z krajín EÚ vymáhať náhradu škôd, ktoré vyplývajú z extrateritoriálnych sankcií USA, od osôb, ktoré ich spôsobili, a anuluje v Únii účinok rozhodnutí zahraničných súdov založených na týchto sankciách. Osobám v EÚ sa prostredníctvom nariadenia zároveň zakazuje dodržiavať tieto sankcie, pokiaľ to exekutíva EÚ výnimočne nepovolí v prípade, že by ich nedodržiavanie vážne poškodilo záujmy Únie. Povolenia sa budú poskytovať na základe dohodnutých kritérií, ktoré budú takisto vydané 7. augusta.

Komisia upozornila, že EÚ je odhodlaná naďalej a v plnej miere a účinne vykonávať spoločný komplexný akčný plán, pokiaľ bude svoje záväzky súvisiace s jadrovým programom dodržiavať aj Irán. Únia je však zároveň odhodlaná naďalej spolupracovať so Spojenými štátmi americkými, ktoré zostávajú jej kľúčovým partnerom a spojencom.

Okrem uvedeného opatrenia EÚ pripravuje v úzkej koordinácii s členskými štátmi a inými partnermi konkrétne opatrenia zamerané na udržanie spolupráce s Iránom v kľúčových hospodárskych odvetviach - najmä v oblasti bankovníctva a financií, obchodu a investícií, ropného priemyslu a dopravy. Americký prezident Donald Trump 8. mája rozhodol, že USA odstúpia od jadrovej dohody s Iránom a znovu zavedú všetky sankcie, ktoré boli predtým na základe tejto dohody zrušené. Niektoré zo znovu zavedených amerických sankcií sa začnú uplatňovať po skončení 90-dňovej lehoty, ktorá vyprší 6. augusta 2018. Ďalšie sankcie začnú platiť po skončení 180-dňovej lehoty, ktorá uplynie 4. novembra 2018.

Trump obnovil mnohé americké sankcie proti Iránu

Prezident USA Donald Trump podpísal nariadenie, ktorým obnovil mnohé sankcie proti Iránu. Urobil tak tri mesiace po tom, čo odstúpil od historickej iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Trump tvrdí, že Spojené štáty musia vyvíjať na Teherán "maximálny ekonomický tlak".

Americký prezident v pondelok vo vyhlásení zopakoval svoj postoj, že medzinárodná dohoda z roku 2015 o zmrazení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií bola "príšernou, jednostrannou dohodou". Trump podľa tlačovej agentúry AP dodal, že vďaka nej iránsku vládu zaplavili peniaze, ktoré využíva na podnecovanie konfliktu na Blízkom východe.

Trump ďalej uviedol, že Spojené štáty vyzývajú všetky krajiny, "aby dali jasne najavo, že iránsky režim stojí pred voľbou: buď zmení svoje ohrozujúce, destabilizujúce správanie a znovu sa zapojí do svetovej ekonomiky, alebo bude pokračovať v ceste ekonomickej izolácie". Šéf Bieleho domu varoval, že osoby, ktoré neprerušia väzby s iránskou ekonomikou, "riskujú kruté dôsledky" vyplývajúce z obnovených sankcií.

Viac o téme: SankcieIránEurópska úniaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu