Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Príbeh ako z filmu: Američan sa na gumovom člne vybral na more a neuveríte, kde skončil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

LORINO - Na ruskom Ďalekom východe zadržali Američana, ktorý sa tam dostal na gumovom člne z Aljašky, informovala v piatok agentúra TASS.

Otec zobral synov na dovolenku do Grécka: Hororový koniec, chlapec (†15) zomrel pred očami rodiny

Pohraničníci objavili muža na mori 1. augusta, a to neďaleko dediny Lorino v Čukotskom autonómnom okruhu. Bol vyčerpaný, prepravili ho breh a na základe nezákonného prekročenia hranice vzali do väzby. Najprv ho previezli do dediny Lavrentia, potom do mesta Anadyr, ktoré je administratívnym centrom Čukotského autonómneho okruhu. Niektoré médiá tvrdili, že Američan požiadal v Rusku o politický azyl. Podľa zdrojov agentúry TASS o azyl nežiadal.

Generálny konzulát USA v ruskom meste Vladivostok, ktoré je administratívnym centrom ďalekovýchodného Prímorského kraja, informoval, že prípadom sa zaoberá. "Vieme o tejto situácii, spolupracujeme s miestnymi úradmi a poskytujeme občanovi USA konzulárne služby," uviedla diplomatická misia.

Občan Spojených štátov  je zdravý a čoskoro sa vráti domov. Oznámila to v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Dotyčného identifikovala ako Johna Martina žijúceho v meste Anchorage na Aljaške.

"Ukázalo sa, že sa plavil po rieke Yukon na Aljaške v jednomiestnom člne. Asi pred dvoma týždňami sa rozhodol ísť na otvorené more, ale kvôli nepriaznivým meteorologickým podmienkam a nedostatku navigačných zariadení strávil niekoľko dní na otvorenom mori, a tak sa ocitol na území Ruskej federácie," vysvetlila Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

Podľa Zacharovovej John Martin prešiel lekárskou prehliadkou a jeho stav je uspokojivý. Úrady na Čukotke už upovedomili americký generálny konzulát vo Vladivostoku a ďalším krokom je vyriešenie otázky jeho návratu domov. "Všetko je dobré a bude ešte lepšie," dodala Zacharovová.

Viac o téme: ČlnRuskoAljaškaAmeričan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu