Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konanie Trumpa je rizikové a chaotické pre celý svet: Riadi sa náhodou, hovorí Cséfalvyová

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

BRATISLAVA - Predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvyová hodnotí doterajšie rok a pol dlhé pôsobenie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta Spojených štátov amerických ako chaotické a rizikové pre celý svet.

Ako povedala dnes, niekedy sa jej zdá, akoby americká zahraničná politika podliehala náhode, podľa toho ako sa v Bielom dome práve vyspia. „Neviem sa ubrániť dojmu, že Trumpove zahraničnopolitické kroky a vyhlásenia by nepôsobili zmätočnejšie, ani keby ich týždeň čo týždeň žreboval,“ vyhlásila.

Donald Trump uskutočňuje podľa Cséfalvayovej kroky, ktoré prispievajú k destabilizácii sveta. „Prvým bolo vypovedanie Parížskeho dohovoru o zmene klímy, potom jadrovej dohody s Iránom, najnovšie obchodná vojna s polovicou sveta, vystúpenia na fórach G7 a NATO a napokon stretnutie s Putinom, ktorému vraj verí viac ako vlastným tajným službám,“ povedala Cséfalvayová.

Donald Trump rozdáva podľa predsedníčky výboru bozky i facky na tie najneočakávanejšie strany a potom sa zdá, že má niekedy lepšie vzťahy s rôznymi diktátormi ako s lídrami slobodného sveta. „Zostáva len dúfať, že americká demokracia a jej systém bŕzd a protiváh bude fungovať aj naďalej a snáď zabráni najhoršiemu. Pre Európsku úniu však práve táto nová politika USA môže byť impulzom na užšiu integráciu a na dosahovanie lepších výsledkov,“ povedala Cséfalvayová.

 

Viac o téme: USADonald TrumpKatarína Cséfalvyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu