Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladík (22) sa priznal ku krádeži kráľovských klenotov, jeho vyhlásenie vás totálne dorazí

Podozrivý muž sa priznal ku krádeži kráľovských klenotov
Podozrivý muž sa priznal ku krádeži kráľovských klenotov (Zdroj: TASR/Swedish Police via AP)

ŠTOKHOLM - Muž podozrivý z vlaňajšej krádeže švédskych kráľovských klenotov z katedrály pri Štokholme sa priznal k odcudzeniu týchto artefaktov. Spravil tak po tom, ako sa na klenotoch, ktoré pred vyše týždňom našli odhodené v odpadkovom koši severne od Štokholmu, našli stopy jeho DNA.

Informovala o tom švédska verejnoprávna televízia SVT, ktorá vo svojej piatkovej reportáži zo súdu citovala tohto 22-ročného Švéda, ktorý bol v prípade hlavným podozrivým. Mladík uviedol, že sa porezal, keď z katedrály kradol dve koruny a ríšske jablko. Polícia predtým informovala, že DNA z krvi, ktorú na dvoch z odcudzených predmetoch našla sa zhodovala s mužovou DNA. 

Dve koruny, ríšske jablko, drahokamy a perly

Žalobkyňa Isabelle Bjurstenová pre mladíka žiada šesťročné väzenie, informovala agentúra AP.  Krádež sa stala 31. júla 2018 v meste Strängnäs západne od Štokholmu v čase, keď bola tamojšia katedrála otvorená pre návštevníkov. Zlodeji ukradli z katedrály dve koruny, ríšske jablko, drahokamy a perly pochádzajúce z pohrebných insígnií švédskeho kráľa Karola IX. a jeho manželky Kristíny z roku 1611. Dvojica páchateľov podľa svedkov utiekla na motorovom člne po neďalekom jazere.

Posun v lúpeži švédskych kráľovských klenotov: Chytili ďalšieho komplica

 

Hodnota ukradnutej časti pokladu sa odhadovala na približne 65 miliónov švédskych korún (6,2 milióna eur). Okrem 22-ročného Švéda, ktorý sa na súde ku krádeži priznal, zadržali švédske úrady minulý piatok aj druhého muža podozrivého z manipulácie s ukradnutými klenotmi.

Viac o téme: LúpežŠvédskoKráľovské klenoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu