Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza letu MH370 má dohru: Odstúpil riaditeľ malajzijského úradu pre civilné letectvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Riaditeľ malajzijského úradu pre civilné letectvo v utorok oznámil, že odstupuje z funkcie. Dôvodom je správa nezávislého vyšetrovacieho tímu zaoberajúceho sa zmiznutím lietadla spoločnosti Malaysia Airlines z roku 2014, ktorá poukázala na nedostatky strediska riadenia letovej prevádzky v Kuala Lumpure.

V pondelok zverejnená správa o lietadle, ktoré s 239 ľuďmi na palube zmizlo 8. marca 2014 počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, vrhla trochu svetla na jednu z najväčších záhad v dejinách letectva, píše agentúra Reuters. V stanovisku oznamujúcom svoje odstúpenie Azharuddin Abdal Rahman uviedol, že táto správa upozornila na nedostatky v riadení letovej prevádzky, ktoré nespĺňalo štandardné prevádzkové postupy - i keď sa v nej konkrétne nehovorí, že za zmiznutie letu MH370 je zodpovedný malajzijský úrad pre civilné letectvo. 

"Z tohto dôvodu s poľutovaním a po mnohých úvahách i premýšľaní som sa rozhodol odstúpiť z funkcie riaditeľa úradu pre civilné letectvo v Malajzii do 14 dní od dátumu oznámenia o odstúpení, ktoré som dnes zverejnil," uviedol vo vyhlásení. V 495-stranovej správe vyšetrovatelia uviedli, že sa pravdepodobne zámerne manipulovalo s riadením lietadla, aby mohlo zmeniť smer letu, ale neboli schopní určiť, kto za to nesie zodpovednosť.

Správa však poukázala na chyby zo strany strediska riadenia letovej prevádzky v Kuala Lumpure. Podľa nej riadiaci letovej prevádzky nespustili štandardnú pohotovostnú fázu a neexistuje nijaký záznam o tom, že by boli urobili kroky na to, aby upozornili vojenské letectvo, alebo že by boli nepretržite sledovali pohyb lietadiel za pomoci radaru. 

Viac o téme: MalajziaKuala LumpurLet MH370úrad pre civilné letectvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu