Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Nešťastie v Indonézii: Dozvuky zemetrasení, turisti uviazli na hore na ostrove Lombok

Prírodná katastrofa v Indonézii Zobraziť galériu (4)
Prírodná katastrofa v Indonézii (Zdroj: SITA/AP Photo)

LOMBOK - Na indonézskom ostrove Lombok pokračujú záchranné práce po nedeľnom zemetrasení, ktoré si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo 16 obetí. Otrasy o sile 6,4 stupňa totiž zničili aj prístupové cesty na najvyššiu horu ostrova, na ktorej tak zostalo uväznených niekoľko stoviek turistov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa miestnych úradov sa zatiaľ podarilo z vrchu evakuovať 250 ľudí. Celkom tam uviazlo 820 osôb, z ktorých 617 boli cudzinci. Ich národnosť ale úrady neuviedli. Na záchrane ľudí z hory sa podieľajú dve helikoptéry, časť osôb by sa mala dostať dole jedným z chodníkov, ktorý zemetrasenie nezničilo.

Prírodná katastrofa v Indonézii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Ohnisko nedeľného zemetrasenia, ktoré udrelo o 6:47 miestneho času (00:47 SELČ), sa nachádzalo v pomerne plytkej hĺbke siedmich kilometrov. Podľa indonézskeho geofyzikálneho a meteorologického úradu bolo doteraz zaznamenaných viac ako 120 následných otrasov. Najsilnejší z nich dosiahol intenzity 5,7 stupňa. Otrasy poškodili viacero domov.

Prírodná katastrofa v Indonézii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Zemetrasenia sú v Indonézii pomerne časté. Tento najväčší ostrovný štát sveta sa totiž nachádza v Tichom oceáne v pásme takzvaného ohnivého kruhu na strete kontinentálnych dosiek. V decembri 2004 spustilo mohutné zemetrasenie pri pobreží ostrova Sumatra ničivú vlnu cunami, ktorá zabila 230 000 ľudí v desiatke krajín, najviac v Indonézii.

Prírodná katastrofa v Indonézii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rosidin)

Indonézski záchranári sa vydali na pomoc turistom uviaznutým na sopke

Záchranári na indonézskom ostrove Lombok sa v pondelok vydali na pomoc vyše 260 turistom - vrátane zahraničných -, ktorí po zosuvoch pôdy spôsobených nedávnym zemetrasením uviazli v oblasti sopky Rinjani. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra DPA.

Pri zemetrasení s magnitúdou 6,4, ktoré Lombok a ostrovy v jeho blízkosti zasiahlo v nedeľu, prišlo o život najmenej 14 ľudí a 162 ďalších utrpelo zranenia. Otrasmi bolo poškodených aj viac ako 1000 domov. Záchranárske tímy, v ktorých boli aj vojaci, policajti a lekári, v pondelok začali s výstupom na sopku, aby sa uviaznutých vysokohorských turistov pokúsili dostať do bezpečia.

Miestne úrady predtým uviedli, že medzi viac ako 500 uviaznutými turistami je 358 cudzincov, z nich 174 z Thajska, 35 z Francúzska a 23 z Holandska. Mnohým sa zo zosuvmi zasiahnutých oblastí medzičasom podarilo dostať vlastnými silami.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu