Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia zatkla exšéfa rumunského daňového úradu: Úplatok, z ktorého sa vám zatočí hlava

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

COMO - Talianska polícia zatkla bývalého šéfa rumunského daňového úradu, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač po tom, ako ho v domovskej krajine odsúdili za korupciu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na taliansku políciu.

Serbana Popa odsúdili na päť rokov väzenia za prijatie úplatku vo výške 230.000 eur od podnikateľa, uviedla vo svojom stanovisku talianska polícia. Zadržali ho v talianskom meste Como neďaleko Milána po tom, ako si chcel otvoriť bankový účet na pošte. Zamestnanci si všimli, že muž sa správa podozrivo, a zavolali políciu. Tá zistila, že ide o hľadanú osobu z Rumunska.

Talianska polícia uviedla, že Pop bol zapletený do korupčného prípadu, v ktorom figurovalo niekoľko ďalších vysokopostavených vládnych predstaviteľov. Polícia dodala, že Popa vydajú do vlasti. AP pripomína, že korupcia je v Rumunsku vážnym problémom. Vláda premiérky Vioriky Dancilaovej v súčasnosti čelí podozreniu, že sa pokúša obmedziť prácu protikorupčnej prokuratúry DNA, ktorú však oceňuje Európska únia.

Rumunská vláda nedávno vyvíjala tlak na prezidenta Klausa Iohannisa, aby odvolal hlavnú protikorupčnú prokurátorku Lauru Kövesiovú. Parlament medzitým schválil zákon zmierňujúci postihy politikov podozrivých z korupcie, dekriminalizujúci niektoré trestné činy a oslabujúci moc protikorupčnej prokuratúry.

Viac o téme: úplatokDaňový úradTalianskoRumunskoComo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu