Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Iránsky prezident sa obul do Trumpa: Na jeho prázdne hrozby je zbytočné reagovať

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu uviedol, že nie je potrebné odpovedať na "prázdne hrozby" amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informuje o tom agentúra AP. Ide o prvé vyjadrenia iránskeho prezidenta, odkedy ho Trump varoval pred katastrofálnymi následkami vyhrážania sa Spojeným štátom.

Rúhání v stredu na pôde svojho vládneho kabinetu podotkol, že existujú "zbytočné vyjadrenia a prázdne hrozby" zo strany "niektorých amerických lídrov". "Nemáme potrebu reagovať na žiadne nezmyselné vyjadrenia a ani na ne odpovedať," podotkol Rúhání. Vzápätí dodal: "Mali by sme na ne odpovedať akciou." "Najsilnejšou reakciou Iránu na ich lacné vyjadrenia" by bola podľa Rúháního "ľahostajnosť k ich sprisahaniam a voľba odporu a marenia ich plánov".   

Trump v pondelok ráno na Twitteri napísal: "Už sa nikdy, ale nikdy nevyhrážajte Spojeným štátom, lebo ponesiete následky, aké ešte nikto v dejinách nikdy znášať nemusel." Urobil tak v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia iránskeho prezidenta Rúháního, ktorý Spojeným štátom v súvislosti so sankciami voči Teheránu odkázal, aby sa "nezahrávali s ohňom". 

Súčasne pohrozil aj uzavretím trás na export ropy v Perzskom zálive. "Američania by mali vedieť, že mier s Iránom je matkou všetkých mierov... rovnako ako vojna (s Iránom) by bola matkou všetkých vojen," povedal v nedeľu Rúhání. V pozadí vzájomnej slovnej prestrelky medzi Washingtonom a Teheránom je jednostranné odstúpenie Spojených štátov od kľúčovej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, o ktorom Trump rozhodol v máji tohto roka.

Viac o téme: Donald TrumpIránSpojené štátyHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu