Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dusno v aerolíniách využívaných aj Slovákmi: Najhoršie obdobie za 30 rokov, zrušený let z Bratislavy

Cestujúci čakajú na letisku pre zrušené lety. Zobraziť galériu (4)
Cestujúci čakajú na letisku pre zrušené lety. (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

DUBLIN - Írske nízkonákladové aerolinky Ryanair stiahnu na zimnú sezónu pätinu lietadiel zo svojej základne v Dubline. Stovkám pilotov a 200 členom palubných posádok potom dopravca oznámil, že od 28. októbra ich služby možno nebude potrebovať. Spoločnosť, ktorá prežíva najhorší týždeň za 30 rokov svojej existencie, obviňuje štrajkujúcich pracovníkov z rušenia letov po celej Európe.

Zlé správy aj pre Slovákov: Chystali ste sa na dovolenku? POZOR, zrušili stovky letov

Asi štvrtina pilotov zo základne v Dubline v utorok usporiadala za dva týždne už tretí 24-hodinový štrajk. Dnes vstúpili do dvojdňového štrajku kabínové posádky v Taliansku, Španielsku, Portugalsku a Belgicku. Ryanair musel zrušiť vyše 12 percent letov.

Cestujúci čakajú na letisku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Spoločnosť očakáva, že kvôli zníženiu dublinskej flotily z 30 na 24 lietadiel uzavrie niekoľko trás a na iných zníži frekvenciu letov. Stroje presunie na svoju poľskú súčasť Ryanair Sun, ktorá sa sľubne rozvíja. Nadbytočným pilotom a palubným zamestnancom ponúkne prechod do Poľska.

Cestujúci čakajú na letisku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Konflikt so zamestnancami začína mať negatívne dopady na celkové hospodárenie podniku. V pondelok Ryanair oznámil pokles štvrťročného zisku po zdanení medziročne o 20 percent na 319 miliónov eur. Ryanair lieta z 86 základní do 37 krajín vrátane Slovenska. Z hľadiska počtu prepravovaných cestujúcich je európskou jednotkou, vlani služby firmy využilo 130 miliónov cestujúcich.

Vlani v decembri sa Ryanairu podarilo odvrátiť rozsiahle štrajky, keď sa prvýkrát v 32-ročnej histórii rozhodol uznať odborové zväzy. Odvtedy ale nedokáže s radom z nich uzavrieť dohody o pracovných podmienkach. O vstupe do štrajku teraz hlasujú nemecké odbory Vereinigung Cockpit, výsledok má byť známy ešte v júli, uviedla agentúra Bloomberg.

Zrušené lety z Bratislavy

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zrušila stredajší večerný prílet na pravidelnej linke z talianskej Bologne do Bratislavy a následný spiatočný odlet. Hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková potvrdila, že dôvodom zrušenia letov medzi Bolognou a Bratislavou je štrajk pilotov Ryanairu. "Všetky ostatné lety Ryanairu z Bratislavy boli vybavené riadne podľa letového poriadku," uviedla Ševčíková.

Cestujúci čakajú na letisku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Letecké spojenie Ryanairu medzi Bratislavou a Bolognou funguje dvakrát týždenne - v stredu s plánovaným odletom z hlavného mesta SR o 18:50 a v nedeľu o 12.15. Ryanair v stredu zabezpečil z Bratislavy aj lety do Ríma, Bergama v Taliansku, ako aj do belgického Charleroi, britského Manchestru a Londýna na letisko Stansted. Bratislavské letisko plánovalo v stredu vybaviť celkovo 72 príletov a odletov pravidelných aj chatrových liniek a vo štvrtok má vybaviť 53 letov.

Viac o téme: SťahovanieŠtrajkLietadláRyanair
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu