Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Príšerný incident v Toronte: Ľudia si vychutnávali večeru, vtom muž spustil paľbu

Streľba v Toronte Zobraziť galériu (10)
Streľba v Toronte (Zdroj: SITA/AP/Frank Gunn)

TORONTO - Pri streľbe v kanadskom meste Toronto utrpelo v nedeľu večer zranenia väčší počet ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na kanadskú políciu a záchrannú službu. Policajný hovorca Mark Pugash dosiaľ nevie povedať, či ide o teroristický čin.

Polícia doposiaľ neposkytla viac podrobností k nedeľňajšej streľbe. Miestna televízna stanica CP24 ale zverejnila zábery, na ktorých vidno na mieste činu viacero sanitiek, pričom niekoľko ľudí ošetrujú záchranári. 

Svedkovia tvrdia, že muž oblečený v čiernom vystrelil do 20 striel pred reštauráciou a zranil deväť ľudí, vrátanie dieťaťa. Streľba nastala krátko po desiatej večer miestneho času a bola privolaná polícia. Muži zákona potvrdili, že strelec je mŕtvy. 

Streľba v Toronte
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Gunn)

Global News sa odvolávajú na nemenovaný zdroj s faktom, že strelec vypálil na políciu predtým, než zastrelil sám seba, či však naozaj incident prebiehal takto, dosiaľ polícia nepotvrdila. 

Jody Steinhauerová povedala pre CBC News, že práve bola v reštaurácii s rodinou, keď počula asi 10 až 15 výstrelov. Vtedy jej povedali, aby išla do zadnej časti podniku. "Vpredu sme počuli ľudí kričať," opísala. 

Streľba v Toronte
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Gunn)

Ďalším svedkom je Katie, ktorá sa vracala z večere s kamarátmi a sedela za volantom, keď uvidela strelca páliť. "Počuli sme silný tresk a keď som sa pozrela doľava, videla som chlapa v čiernej mikine, ako tam stojí, mieri na jednu zo sklených vitrín. Vyslal niekoľko striel, počuli sme osem ak nie viac," povedala pre Toronto Sun.

19-ročná svedkyňa povedala, že strelec stál na postraní, ale nevyzeralo to, že by mal použiť zbraň. Uviedla, že mieril priamo na reštauráciu. K situácii sa vyjadril aj ontarijský premiér Doug Ford: "Moje srdce smeruje k obetiam a milovaným tohto strašného aktu násilia so zbraňou v Toronte."

Mestská poslankyňa Paula Fletcherová sa dopočula, že ozbrojenec bol emocionálne narušený. "Nesúvisí to s gangmi. Vyzerá to na veľmi narušeného človeka," povedala.

Agentúra AP pripomína, že masové streľby sú v najväčšom kanadskom meste zriedkavé. Minulý víkend však torontská polícia rozmiestnila do ulíc posily v reakcii na nedávny nárast násilných trestných činov páchaných strelnými zbraňami. Podľa starostu Johna Toryho je problémom to, že "sú ľahko prístupné pre príliš veľa ľudí".

Ďalšie dve obete

Dve osoby podľahli v pondelok pri streľbe ozbrojeného muža, ktorý v kanadskom Toronte v nedeľu večer miestneho času postrelil 14 ľudí. Hovorkyňa špeciálnej vyšetrovacej jednotky Monica Hudonová uviedla, že po útoku vo štvrti Greektown ostali mŕtvi traja ľudia vrátane ozbrojenca. O druhej obeti nie sú zatiaľ známe podrobnosti. Jedna mladá žena podľahla zraneniam ešte v nedeľu večer a v kritickom stave bolo po útoku mladé dievča.

Viac o téme: StreľbaToronto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu