Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KĽDR sa nepáči, čo urobila Južná Kórea: Pohrozili zrušením stretnutia rozdelených rodín

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

SOUL - Severná Kórea pohrozila, že augustové stretnutie kórejských rodín rozdelených vojnou sa môže neuskutočniť, ak Južná Kórea okamžite nevráti niektorých zo severokórejských občanov, ktorí v posledných rokoch odcestovali na Juh.

Toto varovanie sa objavilo na webovej stránke vyhradenej pre stretnutia rozdelených rodín, pričom sa v ňom opakuje tvrdenie, že juhokórejskí agenti uniesli v roku 2016 v Číne 12 severokórejských občanov, ktorí tam pracovali v reštauráciách.

KĽDR upozornila, že plánované stretnutie rozdelených rodín bude "čeliť prekážkam", ak Soul nevráti "tieto (unesené) ženy". Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie k vyhrážkam KĽDR zatiaľ nevydalo žiadne stanovisko.

Juhokórejské úrady doteraz tvrdili, že severokórejskí občania sa rozhodli usadiť v Južnej Kórei z vlastnej vôle. KĽDR a Južná Kórea sa v júni dohodli, že svojim starším občanom, ktorých rodiny sú rozdelené od vojny v rokoch 1950-53 umožnia stretnutie. Malo by sa konať v auguste a trvať niekoľko dní. Naposledy k podobnému stretnutiu rodín došlo v októbri 2015.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu