Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dozvuky summitu: Obe Kórey budú viesť budúci týždeň rokovania, budujú vzájomnú dôveru

Kim Čong-un a Mun Če-inom
Kim Čong-un a Mun Če-inom (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Južná Kórea sa dohodla so Severnou Kóreou, že budúci týždeň dôjde k vojenským rozhovorom na úrovni generálov, na ktorých prediskutujú kroky k naplneniu vojenskej časti dohody z aprílového summitu medzi oboma krajinami. V piatok o tom informovalo juhokórejské ministerstvo obrany.

Rozhovory sa uskutočnia v utorok v Mierovom dome na južnej strane hranice v Pchanmundžome. Pchjongjang navrhol tieto rozhovory ako prvý a Soul s nimi neskôr súhlasil, uviedlo ministerstvo.

Podľa agentúry Jonhap sa očakáva, že obe strany prerokujú kroky vedúce k vybudovaniu vzájomnej dôvery. Malo by ísť napríklad o odzbrojenie Spoločnej bezpečnostnej oblasti v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami a stiahnutia vojakov a výzbroje z pohraničných strážnych stanovíšť. Rokovania by sa tiež mohli týkať spoločného projektu s cieľom vykopať v demilitarizovanej zóne pozostatky vojakov, ktorí padli počas kórejskej vojny v rokoch 1950-53.

Posledné takéto rozhovory sa konali v Pchanmundžome 14. júna - prvý raz za viac ako desaťročie. Vtedy sa obe strany dohodli na úplnom obnovení cezhraničných armádnych komunikačných kanálov. Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un vyzvali po svojom summite 27. apríla na spoločné úsilie zmierniť vojenské napätie a "prakticky eliminovať nebezpečenstvo vojny".

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu