Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Google dostal rekordnú pokutu od eurokomisie: Kvôli tomuto musí cvakať miliardy eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRUSEL - Rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur udelila dnes Európska komisia spoločnosti Google. Americký internetový gigant podľa nej zneužíval dominantné trhové postavenie svojho mobilného operačného systému Android a od roku 2011 obmedzoval výrobcu zariadení, ktoré tento systém využívali. Google bezprostredne po zverejnení pokuty uviedol, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

"Google využil Android k upevneniu dominantnej pozície svojho internetového vyhľadávača. Tieto praktiky obmedzili šancu konkurentov súťažiť v tejto oblasti na základe predností ich produktov a prichádzať s inováciami. Európskym spotrebiteľom tak upreli možnosť ťažiť z účinnej hospodárskej súťaže v dôležitej oblasti mobilnej komunikácie," vysvetlila komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Google dostal 90 dní, aby veci napravil, inak mu hrozia penále vo výške až päť percent priemerného denného obratu spoločnosti Aplhabet, teda materskej firmy Google. "Android pre každého vytvoril viac možností, a nie menej. Živý ekosystém, rýchle inovácie a nižšie ceny sú klasickými znakmi silnej konkurencie," uviedol vo vyhlásení pre médiá hovorca Google Al Verney.

Mobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tri prehrešky

Vestagerová dnes pred novinármi vyčítala tri konkrétne prehrešky firme. Google od výrobcov požadoval, aby na vyrábaných zariadeniach vopred inštalovali aplikácie Google Search a prehliadač Chrome ako podmienku udelenia licencie na využívanie aplikácie Play Store, teda dôležitého online obchodu s aplikáciami.

Google tiež podľa komisie platil niektorým veľkým výrobcom a prevádzkovateľom mobilných sietí pod podmienkou, že tieto spoločnosti na svojich zariadeniach vopred inštalujú výhradne aplikácie Google Search a nedovolil výrobcom, ktorí chceli vopred inštalovať aplikácie Google, aby predali jediné inteligentné mobilné zariadenie bežiace na alternatívnej vývojovej vetve otvoreného softvéru Android, ktoré neboli Googlom schválené.

Google dostal rekordnú pokutu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hashtag.zoznam.sk)

Zneužitie dominantného postavenia v minulosti

Google, ktorý je divíziou spoločnosti Alphabet, dostal od EK za zneužitie dominantného postavenia na trhu už koncom minulého júna pokutu 2,42 miliardy eur, terajšia pokuta je teda skoro dvojnásobná. Táto pokuta sa týkala obvinenia z apríla 2015, podľa ktorého Google vo výsledkoch internetového vyhľadávania systematicky zvýhodňoval vlastný produkt umožňujúci porovnávanie nákupných ponúk.

Komisia predvlani v apríli dospela k predbežnému záveru, že Google v súvislosti s operačným systémom Android porušuje európske antitrustové pravidlá. Rozhodnutie komisie o rekordne vysokej pokute voči známej americkej firme prichádza vo chvíli, keď sú Spojené štáty a EÚ na pokraji colného obchodného konfliktu.

Viac o téme: Pokuta BruselGoogleAndroidEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu