Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tragédia na Malorke: VIDEO Ničivé cunami zabilo turistu, smrť pred očami rodiny

Španielsko zaplavila 1,5-metrová vlna cunami.
Španielsko zaplavila 1,5-metrová vlna cunami. (Zdroj: FB/Buienradar, FB/Beat Fankhauser-sailing, FB/Polloloco)

MALORKA/MENORKA - Dve obľúbené dovolenkové destinácie zasiahlo v pondelok jedenapolmetrové cunami. Masívna vlna zatopila španielske pláže, uličky v mestách i prímorské bary a reštaurácie. Zahraničné médiá uviedli, že voda sa dostala až do srdca Menorky, mesta Ciutadella. Tragédiu neprežil 52-ročný Nemec, ktorý na Malorke dovolenkoval so svojou rodinou.

Jedenapolmetrová prívalová vlna cunami zatopila v pondelok 16. júna najmä španielsku Malorku a Menorku. Voda spôsobila rozsiahle škody. Okrem zatopených pláží a ulíc boli spustošené i prímorské podniky, ktoré vyhľadávajú najmä britskí turisti.

Masa vody poškodila aj známu plachetnicu

Masívna vlna sa dostala až do mesta Ciutadella, ktoré sa nachádza na západnom pobreží Menorky. Prírodná katastrofa spôsobila poriadne problémy i majiteľom lodí a člnov. Silný prúd dokonca roztrhol laná na historickej plachetnici, ktorú námorníci ihneď previezli do prístavu, aby ju prírodný živel nepoškodil ešte viac.

Na Malorke zahynul nemecký turista

Nemecký turista, ktorý dovolenkoval so svojou na Malorke, prišiel o život po tom, čo ho do mora strhla mohutná vlna. K nešťastiu došlo podľa miestnych médií v pondelok v popoludňajších hodinách, keď sa 52-ročný muž vybral s manželkou a dvoma deťmi na prechádzku po pobreží neďaleko prístavu Porto Petro.

Rodina napriek silnému vlnobitiu zostúpila na schodisku vedúcom k pobrežiu o niekoľko schodov nižšie. Muža s deťmi následne zasiahla vysoká vlna, napísali v utorok miestne noviny Diario de Mallorca a Ultima Hora s odvolaním sa na záchranné zložky.

Matke sa následne podarilo zachrániť aspoň dcéru. Na pomoc jej pribehli miestni obyvatelia, ktorí chlapca a muža vytiahli z vody pomocou kanoe. Dieťa bolo v dobrom stave, otcovi však už nebolo pomoci ani napriek tomu, že ho záchranári na mieste oživovali.

Nevylučuje sa, že muž po páde do mora narazil na skalu a preto sa utopil. Objasnenie prípadu prinesie až pitva. Polícia prípad vyšetruje.

Meteorológovia uviedli, že išlo o meteocunami, teda prírodný jav, ktorý vzniká náhlymi zmenami barometrického tlaku a neočakávaným pohybom vody. Minulé leto zasiahlo meteocunami pobrežie Holandska. Pred niekoľkými rokmi tento jav udrel v Nagasaki, kde hlásili tri obete na životoch.


Prečítajte si aj: Osudová chyba, ktorá stála Paulu (†37) život: TOTO na dovolenke nikdy nerobte! 


Viac o téme: ŠpanielskoZáplavyCunami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu