Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRÁVE TERAZ Dráma v Prahe: Zrútila sa časť budovy, zavalilo štyroch ľudí

Na stavbe na Mikulandskej ulici v centre Prahy sa dnes zrútila časť budovy Zobraziť galériu (2)
Na stavbe na Mikulandskej ulici v centre Prahy sa dnes zrútila časť budovy (Zdroj: Twitter/ČT Praha a st. Čechy ‏ )

PRAHA - V rekonštruovanom dome v Mikulandskej ulici v centre Prahy sa dnes zrútila časť budovy. Podľa doterajších informácií spadnutý strop s rozmermi zhruba päť krát desať metrov zavalil štyroch ľudí, dvoch z nich už sa hasičom podarilo vyslobodiť. Oboch odovzdali do starostlivosti záchranárov.

Na mieste sú štyri posádky záchrannej služby, päť hasičských jednotiek, policajti aj psovodi mestskej polície. Kvôli veľkému počtu techniky zložiek integrovaného systému bola čiastočne obmedzená premávka na Národnej triede.

Stav jedného zo zachránaneých je veľmi vážny a záchranári ho museli uviesť do umelého spánku, povedala novinárom hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jána Poštová. Stav dvoch ďalších robotníkov je stredne ťažký. Hasiči a psovodi pod sutinami hľadajú ďalšie zavalené osoby, môžu byť dve až štyri. Pes, ktorý pod sutinami hľadá ďalšie zavalené osoby, pri prvotnej kontrole označil, že by sa v budove mohol niekto nachádzať.

Podľa hovorkyne hasičov Kataríny Suchánské pes mestskej polície označil, že by sa na mieste mohol nachádzať človek. "Čakajú nás dve ďalšie obhliadky, prídu ešte ďalšie dva psy," povedala na mieste novinárom.

"Tri osoby už boli zachránené, po ďalších hasiči pátrajú," uviedol hovorca pražskej polície Jan Rybanský. V troskách môžu byť podľa neho až štyria ľudia, záchranári hovoria o zrejme dvoch nezvestných.

"Snažíme sa vyhrabať ďalšie osoby. Na miesto bol povolaný sací bager na sutiny. Požiadali sme Český červený kríž o spoluprácu. K udalosti mieria psychológovia," uviedli hasiči. Na miesto nešťastia ide aj riaditeľ pražských hasičov Roman Hlinovský.

Z miestnosti domu, kde sa prepadol strop, pražskí hasiči vyslobodili prvú osobu. Muž je pri vedomí, záchranári ho vyšetrili.
Zobraziť galériu (2)
Z miestnosti domu, kde sa prepadol strop, pražskí hasiči vyslobodili prvú osobu. Muž je pri vedomí, záchranári ho vyšetrili.  (Zdroj: Twitter/ ZZS HMP)

Podľa Metrostavu, ktorý rekonštrukciu budovy vykonáva, neboli porušené žiadne predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce. "Príčinu zrútenie nemožno predvídať. Pád stropu bude riadne prešetrený," povedal ČTK hovorca Metrostavu Martin Patričný. Počet ľudí na stavbe zatiaľ neuviedol.

Na miesto sa dostavila primátorka Adriana Krnáčová, ktorá vníma ako zásadnú úlohu pamiatkarov v tejto veci. "Je potrebné preveriť rolu projektantov, úlohu najmä pamiatkarov Národného pamiatkového ústavu," povedala primátorka novinárom. Stavebný úrad mestskej časti Praha 1 sa podľa nej bude musieť vyjadriť, či sa dodržal technologický postup.

V budove, v ktorej sa zrútilo poschodie, bývala základná škola. Po prestavbe sa má objekt zmeniť na technologické zázemie pre študentov Vysokej školy umeleckopriemyselnej (UMPRUM).

Prerušili pátranie po zavalených

Ďalšia časť stropu sa v utorok zrútila v centre Prahy po deviatich hodinách pátrania záchranárov, ktorí hľadajú zavalených ľudí v troskách rekonštruovaného domu. Statici opakovane upozornili, že hrozí zrútenie celého objektu a v spolupráci s hasičmi sa ho usilovali stabilizovať. Neskôr však dospeli k záveru, že ďalšie zabezpečovanie stavby by bolo priveľmi riskantné, takže jej pohyby monitorujú v šiestich bodoch s presnosťou na milimetre. Jej kolaps však ani naďalej nemožno vylúčiť.

Podľa aktualizovaných informácií verejnoprávnej Českej televízie zásah večer prerušili a budovu znovu začal skúmať statik. V budove, v ktorej sa zrútilo poschodie, bývala základná škola. Po prestavbe, ktorú vykonáva firma Metrostav, sa má objekt zmeniť na technologické a dielenské zázemie pre študentov Vysokej školy umeleckopriemyselnej.

Zrútený strop zasiahol podľa slov veliteľa zásahu Oldřicha Klegra krátko pred 19.00 h jedného z hasičov. Práve hasiči prehľadali a odpratali už asi polovicu zasiahnutej plochy, avšak nenašli tam žiadne ďalšie zasypané osoby. Z informácií, ktoré hasiči majú, sú pod troskami robotníci, ktorí tam pracovali. "Snažíme sa urobiť všetko pre to, aby sme ich čo najskôr vyslobodili," vyhlásil Klegr podľa portálu Novinky.cz.

Situáciu však komplikuje fakt, že hasiči nemajú presné informácie, koľko robotníkov sa v inkriminovanom čase nachádzalo v objekte. "Nahlásili nám pád klenby, ale nakoniec hasiči zistili, že sa prepadlo poschodie s rozmermi približne päť krát desať metrov. Na miesto okrem hasičov vyrazili aj špeciálne psy na vyhľadávanie osôb," informovala predpoludním hovorkyňa hasičov Kateřina Suchanská.

Záchranári na miesto vyslali štyri posádky, dvoch lekárov i inšpektora. "Celkovo máme nahlásených päť zranených. Záchranári majú v starostlivosti tri osoby, ktoré sú v stredne vážnom stave. U jedného muža bolo nutné zabezpečiť dýchacie cesty a uviesť ho do umelého spánku a vo veľmi vážnom stave je prevážaný do nemocnice," povedala vtedy hovorkyňa záchranárov Jana Poštová.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová sa vyslovila za preskúmanie úlohy projektantov a pamiatkarov z Národného pamiatkového ústavu, ktorí mohli robotníkom odporučiť neštandardný postup. Tí však akúkoľvek zodpovednosť za zrútenie odmietli a označili obvinenie z neštandarného postupu za neprijateľné.

"Národný pamiatkový ústav považuje takisto za úplne absurdný výrok, v ktorom sa do súvislosti s tragédiou dáva snaha o vyhlásenie objektu v Mikulandskej ulici za kultúrnu pamiatku," uvádza sa v jeho vyhlásení.

Česká polícia už avizovala, že prípad bude vyšetrovať ako trestný čin všeobecného ohrozenia. O príčine zrútenia nemieni zatiaľ špekulovať ani hovorca Metrostavu.

Viac o téme: StavbaHasičiPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu