Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nechutná hanba kňaza pred celým svetom: Sexuálny chlipník sa v piatok postaví pred súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Tele13Radio)

SANTIAGO - Čilské úrady vo štvrtok zatkli kňaza, ktorý je obvinený zo sexuálneho zneužívania mladistvých. Óscar Muňoz Toledo, ktorý svojho času pôsobil aj ako kancelár na arcidiecéze v Santiagu, čelí obvineniam zo zneužitia a znásilnenia siedmich mladistvých, pričom nevylúčil, že obetí môže byť viac. Muňoz sa prihlásil úradom sám v januári v prípade zneužitia, píše agentúra AP.

Kňaza zatkli na základe rozkazu prokurátora Emiliana Ariasa, ktorý za zneužívanie vyšetruje ďalších 14 suspendovaných kňazov z diecézy Rancagua. Muňoz by sa mal v piatok podstaviť pred súd. Ak ho uznajú vinným, mohol by sa dostať za mreže. Úrady momentálne vyšetrujú, či mal komplicov. Arias vo štvrtok okrem iného tiež nariadil raziu v kanceláriách diecézy v Santiagu.

Päťdesiatšesťročný Muňoz je prvým aktívnym kňazom zatknutým za sexuálne zneužívanie od marca, keď správa, ktorej vypracovanie nariadil pápež František, odhalila dlhoročné zneužívanie detí a zatajovanie zo strany čilských duchovných. V máji v súvislosti so škandálom okolo zneužívania ponúklo všetkých 34 rímskokatolíckych biskupov z Čile pápežovi svoju rezignáciu. Hlava katolíckej cirkvi doteraz prijala dovedna päť rezignácií, vrátane tej od biskupa z Osorna Juana Barrosa, ktorý kryl zneužívanie detí pedofilným kňazom.

 

Viac o téme: ZnásilnenieSexuálne zneužitieÓscar Muňoz Toledo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu