Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrátené praktiky v radoch cirkvi: Orgány v Čile vyšetrujú obrovský škandál

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANTIAGO - Orgány v Čile vedú rozsiahle vyšetrovanie v súvislosti s obvineniami, že v radoch tamojšej rímskokatolíckej cirkvi dochádzalo k páchaniu alebo krytiu činov sexuálneho zneužívania neplnoletých i dospelých osôb. Podľa agentúry AP o tom informovala v pondelok čilská prokuratúra.

Vyšetrovatelia preverujú hlásenia o sexuálnom zneužívaní biskupmi, ako aj ďalšími duchovnými a laickými zamestnancami, ktoré prišli od roku 2000. Niektoré z týchto prípadov však siahajú až do 60. rokov 20. storočia.

Podľa údajov zverejnených na tlačovej konferencii v hlavnom meste Santiago sa vyšetrovanie týka 158 príslušníkov cirkvi, obetí v ňom vystupuje 266 - 178 detí a tínedžerov, 31 dospelých a 57 osôb nezisteného veku. Pápež František začiatkom tohto roka verejne odsúdil "kultúru zneužívania a zakrývania" v čilskej rímoskokatolíckej cirkvi. Taktiež vyjadril zahanbenie z toho, že rovnako on, ako ani čilskí cirkevní lídri, nenačúvali obetiam tohto škandálu.

Sexuálny škandál výrazne poškodil obrazu cirkvi v kedysi tradične katolíckom Čile. Mal negatívny vplyv aj na pápežovu povesť, pretože počas januárovej návštevy Čile sa zastával biskupov obviňovaných z toho, že kryli sexuálny škandál. Pápež neskôr tento svoj postoj prehodnotil.

Viac o téme: ZneužívanieČile
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu