Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump reaguje na vyhlásenia z Pchjongjangu: Stále verí v denuklearizáciu

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh,Pool)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyjadril v pondelok presvedčenie, že severokórejský vodca Kim Čong-un splní svoj záväzok voči denuklearizácii. A to aj napriek nedávnym vyhláseniam Pchjongjangu, podľa ktorých majú Spojené štáty v rámci vyjednávaní "jednostranné a zlodejské požiadavky".

Ako informovala agentúra AP, išlo o prvú Trumpovu reakciu na kritické tlačové vyhlásenie KĽDR, ktoré vydal Pchjongjang v sobotu po odlete amerického ministra zahraničných veci Mikea Pompea z krajiny. Pompeo viedol v Severnej Kórei rokovania o realizácii plánu na denuklearizáciu a po ich skončení deklaroval posun a viacero dohôd. Pchjongjang však vzápätí označil rokovania s Pompeom za "poľutovaniahodné" s tým, že poškodili pozitívny duch júnového summitu prezidenta Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una v Singapure.

Trump odpovedal v pondelok tvítom: "Som presvedčený, že Kim Čong-un bude rešpektovať zmluvu, ktorú sme podpísali, a čo je ešte omnoho dôležitejšie, naše podanie rúk. Dohodli sme sa na denuklearizácii Severnej Kórey." Americký akademik a bývalý diplomat Robert Gallucci, ktorý sa v polovici 90. rokov zúčastňoval na vyjednávaniach so Severnou Kóreou, nepovažuje zmienené vyhlásenie KĽDR pre budúce vzájomné rokovania "v žiadnom ohľade za poškodzujúce", píše AP.

USA a Severná Kórea ešte nedosiahli dohodu o podmienkach, na základe ktorých by sa Pchjongjang vzdal svojich zbrojných programov. V súlade s deklaráciou zo summitu KĽDR prisľúbila, že bude "pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova". Cieľom Pompeovej návštevy v Pchjongjangu bolo začať konkrétnejšie rozhovory s cieľom objasniť ďalšie detaily.

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu