Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Británii sa konečne dohodli: Aj po brexite ostávajú v pásme voľného obchodu

Premiérka Theresa Mayová
Premiérka Theresa Mayová (Zdroj: PA via AP)

LONDÝN - Členovia britskej vlády, ktorá bola doteraz nejednotná, pokiaľ ide o budúcu dohodu o voľnom obchode s EÚ, sa dohodli v piatok na spoločnom postupe. Premiérka Theresa Mayová to oznámila po takmer 12-hodinových rokovaniach za zatvorenými dverami v jej vidieckom sídle Chequers, ležiacom približne 50 kilometrov severozápadne od Londýna.

Dohodnutý plán predpokladá, že Spojené kráľovstvo bude aj po vystúpení z EÚ tvoriť so zvyškom tohto bloku zónu voľného obchodu. Tá by sa mala týkať tovaru, nie však služieb, ktoré predstavujú prevažnú časť britskej ekonomiky, informovala agentúra AP.

Britská vláda ráta aj s obmedzením pohybu kapitálu a pracovných síl. V záujme zachovania voľného pohybu tovaru chce Londýn zaručiť, že všetky druhy budú naďalej zodpovedať štandardom EÚ, doplnila agentúra DPA.

Vládny kabinet konzervatívcov na čele s Mayovou dospel v Chequers ku "kolektívnemu postoju ohľadne budúcnosti vyjednávania s EÚ", uviedla po konzultáciách samotná premiérka. Hlavný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier však v piatok varoval, že zostávajúce členské štáty nebudú akceptovať dohodu, ktorá by pristupovala k európskemu jednotnému trhu ako k "veľkému supermarketu".

Snahou EÚ je dospieť ku konkrétnym výsledkom rokovaní s Britániou a ku konečnej dohode pred októbrovým zasadnutím Európskej rady v Bruseli. Termín odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ je stanovený na 29. marca 2019. Barnier počas júnového summitu EÚ konštatoval, že medzi stranami rokovaní o brexite pretrvávajú "obrovské a vážne rozdiely", najmä čo sa týka budúceho režimu na hranici medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Viac o téme: DohodaVoľný obchodTheresa May
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu