Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britániou otriasla ďalšia otrava neznámou látkou: Dvaja ľudia sú v kritickom stave

Miesto činu stráži polícia. Zobraziť galériu (2)
Miesto činu stráži polícia. (Zdroj: SITA/AP/Rod Minchin)

AMESBURY - Dvaja ľudia sú v kritickom stave po tom, čo sa v britskom meste Amesbury v grófstve Wiltshire pravdepodobne dostali do kontaktu s neznámou látkou. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News.

Lekári prezradili, ako sa im podarilo zachrániť Skripaľovcov: Toto bol hlavný kľúč k úspechu

Polícia na juhu Anglicka v noci na dnes vyhlásila mimoriadnu udalosť kvôli prípadu dvoch ľudí, ktorí sú po možnom kontakte s neznámou látkou v kritickom stave. Polícia v tlačovom vyhlásení upozornila obyvateľov, že z preventívnych dôvodov uzavrie v oblastiach okolo Amesbury a Salisbury miesta, kde sa dvojica pred ochorením pohybovala. Zatiaľ nie je jasné, či prípad súvisí so zločinom, úrady ale udalosť prešetrujú.

Záchranári zasahovali pri dvojici vo veku približne 40 rokov, ktorá sa našla v bezvedomí v Amesbury, v sobotu večer 30. júna v ich dome na ulici Muggleton Road. Pôvodne sa predpokladalo, že ich stav je zrejme následok užitia heroínu či kokaínu z kontaminovanej dávky. To sa očividne nepotvrdilo a odborníci naďalej pokračujú v testoch, aby zistili, čo je príčinou kolapsu oboch pacientov.

Dvojica je teraz v nemocnici v Salisbury a lekári vzhľadom na jej možné vystavenie neznámej látke nasadili príslušnú medikáciu. Nemocnica je aj napriek mimoriadnej udalosti naďalej otvorená pre verejnosť, úrady ale obyvateľov upozornili, že v regióne bude zvýšená policajná prítomnosť.

Britániou otriasla ďalšia otrava
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kontakt s neznámou látkou bude vyšetrovať aj protiteroristická polícia

Do vyšetrovania prípadu dvoch osôb, ktoré prišli v britskom meste Amesbury do kontaktu s neznámou látkou a sú v kritickom stave, sa zapoja aj príslušníci protiteroristického útvaru britskej polície, informovala v stredu televízia Sky News.

Muža a ženu vo veku približne 40 rokov našli v sobotu v bezvedomí v ich dome na ulici Muggleton Road v zmienenom meste v grófstve Wiltshire v juhozápadnom Anglicku. Previezli ich do okresnej nemocnice v Salisbury. Prípad začala v utorok vyšetrovať polícia. Akou látkou mala byť dvojica otrávená, úrady zatiaľ neuviedli.

Polícia tento prípad vyšetruje ako "závažný". Vzorky neznámej látky odobrali a odoslali ich na posúdenie odborníkom v laboratóriu výskumu chemických zbraní Porton Down neďaleko Salisbury. "Ako by ste očakávali, vzhľadom na nedávne udalosti v Salisbury, pokiaľ ide o incident v Amesbury, policajti z protiteroristickej siete pracujú spoločne s kolegami z polície vo Wiltshire," oznámil vo vyhlásení Scotland Yard.

Mesto Amesbury leží približne 12 kilometrov severne od Salisbury, kde boli začiatkom marca nervovoparalytickou látkou typu novičok otrávení bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Británia z otravy Skripaľovcov obviňuje Rusko

Osoby, ktoré boli v Amesbury vystavené neznámej látke, sú Briti

Britská polícia v stredu uviedla, že dve osoby, ktoré prišli v meste Amesbury do kontaktu s neznámou látkou a sú v kritickom stave, sú britskí občania. Informovala o tom agentúra AP a televízia Sky News. Obaja sú z Amesbury, ktoré leží približne 12 kilometrov severne od Salisbury, kde boli začiatkom marca nervovoparalytickou látkou typu novičok otrávení bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Británia z otravy Skripaľovcov obviňuje Rusko.

Polícia pár nemenovala, ale podľa priateľov ide o 45-ročného Charlieho Rowleyho a o rok mladšiu Dawn Sturgessovú. Polícia na tlačovej konferencii zdôraznila, že podľa zdravotníkov nie je širšia verejnosť v ohrození. Obe osoby našli v sobotu v bezvedomí v ich dome v Amesbury v grófstve Wiltshire v juhozápadnom Anglicku. Previezli ich do okresnej nemocnice v Salisbury. Akou látkou mala byť dvojica otrávená, úrady zatiaľ neuviedli, pričom nie je jasné, či bol spáchaný zločin.

Pôvodne sa polícia domnievala, že užili drogy z kontaminovanej dávky, avšak vykonávajú sa ďalšie testy, aby sa zistilo, aká látka im spôsobila problémy. Polícia tento prípad vyšetruje ako "závažný" a do vyšetrovania sú zapojení aj príslušníci protiteroristického útvaru britskej polície.

Viac o téme: OtravaNeznáma látkaAmesbury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu