Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spojené štáty majú program pre KĽDR: Výrobu jadrových zbraní môžu ukončiť do jedného roka

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton.
Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

WASHINGTON - Vedenie KĽDR môže ukončiť svoj jadrový program v priebehu jedného roka. Vo vysielaní televízie CBS to vyhlásil poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra Jonhap.

Podľa Boltona Spojené štáty vypracovali program, ktorý umožní v priebehu jedného roka ukončiť program KĽDR na výrobu zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet. "Ak prijali strategické rozhodnutie (v tejto záležitosti) a sú pripravení na spoluprácu, môžeme konať veľmi rýchlo," zdôraznil Bolton.

Dodal, že americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v dohľadnom čase prediskutuje tento problém s vedením KĽDR. Bolton však neuviedol, kedy k tomu dôjde. Denník Financial Times predtým informoval, že Pompeo má v pláne navštíviť KĽDR na budúci týždeň - bude to od apríla jeho v poradí už tretia návšteva KĽDR.

"Je v záujme Severnej Kórey, aby sa vzdala týchto programov v čo najkratšom čase, pretože ich likvidácia povedie k zrušeniu sankcií uvalených Južnou Kóreou, Japonskom a ďalšími štátmi," pripomenul Bolton. Podľa neho aj čínsky vodca Si Ťin-pching odporučil americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby začal okamžite rokovať o situácii súvisiacej s Kórejským polostrovom.

Bolton súčasne priznal, že Washington rokuje s Pchjonjangom, aj keď si je plne vedomý, že v minulosti KĽDR nedodržiavala svoje sľuby. "Vieme presne, aké sú riziká: hrajú o čas, ktorý by potrebovali na realizáciu svojich programov na vývoj jadrových, chemických, biologických zbraní a balistických striel," vyhlásil Bolton, podľa ktorého skupina vyjednávačov, ktorá rokuje s KĽDR, "nelieta v oblakoch". Bolton takto reagoval na medializované správy o úmysloch vedenia KĽDR, ktoré chce údajne zatajiť svoje arzenály s jadrovými zbraňami.

V rozhovore pre televíziu Fox News Bolton ubezpečil, že USA využívajú všetky možnosti, aby monitorovali, či Pchjongjang dodržiava dohody týkajúce sa svojho prísľubu, že sa vzdá jadrových zbraní. Bolton súčasne odmietol komentovať medializované správy, ktoré sa odvolávali na informácie tajných služieb a podľa ktorých KĽDR v posledných mesiacoch zvýšila produkciu jadrového paliva na niekoľkých svojich tajných jadrových objektoch. Bolton vyhlásil, že "využívame všetky možnosti, ktoré máme k dispozícii, aby sme pochopili, čo robí Severná Kórea."

Bolton súčasne poznamenal, že pravidelné verejné diskusie o tom, či Pchjongjang plní dohodu alebo nie, "neprospievajú ničomu, čo sa týka ničenia jadrového arzenálu Severnej Kórey". Ubezpečil tiež, že žiadny z predstaviteľov administratívy USA zapojených do kauzy KĽDR "netrpí nadbytkom naivity".

Viac o téme: Jadrový programRokUSAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu