Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exprezident Saakašvili ide do väzenia: Dlhoročný trest za zneužitie právomocí

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky/File)

TBILISI - Bývalému gruzínskemu prezidentovi Michailovi Saakašvilimu uložili vo štvrtok v jeho vlasti šesťročný trest odňatia slobody za zneužitie právomocí hlavy štátu v súvislosti s útokom na opozičného politika. Súd v Tbilisi vyniesol nad ním verdikt v neprítomnosti, keďže sa naďalej zdržiava mimo Gruzínska, informovali agentúry Reuters a DPA.

Saakašvili, ktorý stál na čele Gruzínska v rokoch 2004-2013, sa mal dopustiť zneužitia prezidentských právomocí tým, že sa snažil zakryť dôkazy o napadnutí opozičného poslanca Valerija Gelašviliho z roku 2005. Podporovatelia exprezidenta rozsudok odmietli ako politicky motivovaný. Samotný Saakašvili takisto popiera všetky obvinenia vznesené voči nemu gruzínskymi orgánmi.

Podľa DPA súd uložil v danom prípade viacročné tresty odňatia slobody aj ďalším osobám. V januári odsúdili Saakašviliho v Gruzínsku v neprítomnosti na tri roky väzenia za zneužitie právomocí v inom prípade, ktorý sa týkal udelenia milosti štyrom policajtom usvedčeným z vraždy bankára.

Exprezidentovi odobrali gruzínske občianstvo ešte v roku 2015, keď bol vymenovaný za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti. V súčasnosti 50-ročný Saakašvili medzičasom prišiel aj o ukrajinské občianstvo a stal sa osobou bez štátnej príslušnosti. Z Ukrajiny ho vyhostili a najnovšie žije v Holandsku. Gruzínske orgány oznámili, že sa budú usilovať o vydanie Saakašviliho do vlasti.

Viac o téme: ExprezidentVäzenieZneužitie právomocíGruzínskoMichail Saakašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu