Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radikál vylúčený z maďarského Jobbiku to nevzdáva: Zakladá Hnutie naša domovina

László Toroczkai Zobraziť galériu (2)
László Toroczkai (Zdroj: YouTube)

BUDAPEŠŤ - Starosta obce Ásotthalom a bývalý predseda maďarskej opozičnej strany Jobbik László Toroczkai, ktorý bol z tohto politického subjektu vylúčený za pokus o vytvorenie radikálnej platformy v Jobbiku, oznámil vytvorenie novej strany. Informoval o tom v pondelok denník Magyar Idők.

Strana Hnutie naša domovina vznikla z pred mesiacom vytvorenej platformy Jobbiku Naša domovina. Toroczkai vznik strany oznámil v sobotu na mítingu v juhomaďarskom Ásotthalome spolu s nezávislou parlamentnou poslankyňou, bývalou hovorkyňou a zástupkyňou predsedu parlamentnej frakcie Jobbiku Dórou Dúróovou.

Obaja kritizovali Jobbik za to, že sa vzdal radikálnej línie. Toroczkai za najdôležitejšie ciele označil zastavenie demografického poklesu, zrušenie dôvodov odchodu Maďarov do zahraničia či boj proti islamizácii Európy.

László Toroczkai
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Dúróová oznámila, že svoj parlamentný mandát, ktorý získala ešte za stranu Jobbik, chce teraz uplatniť v prospech strany Hnutie naša domovina. Toroczkai sa pokúšal v rámci strany vytvoriť radikálnu platformu, čo však vedenie Jobbiku odmietlo. Disciplinárne konanie voči nemu iniciovali nový predseda Jobbiku Tamás Sneider a predseda parlamentnej frakcie Jobbiku Márton Gyöngyösi.

Toroczkai pokusom vytvoriť platformu porušil 18. mája platné stanovy Jobbiku. Podľa disciplinárneho výboru Jobbiku bolo v skutočnosti jeho snahou dosiahnuť rozkol v strane. V reakcii na krok výboru oznámila odchod zo strany Dúróová, ktorú 29. mája vylúčili z parlamentnej frakcie Jobbiku.

Viac o téme: Nová stranaMaďarskoJobbikLászló Toroczkai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu