Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump potvrdil svoju povesť: Severnú Kóreu naďalej vníma ako mimoriadnu hrozbu

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh,Pool)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok deklaroval, že Severná Kórea naďalej predstavuje "mimoriadnu hrozbu" pre Spojené štáty. Príslušným dekrétom súčasne predĺžil platnosť ekonomických sankcií voči tejto krajine o jeden rok, informovali agentúry AP a DPA.

Prezidentský výnos obnovuje "národný mimoriadny stav" v USA v súvislosti s jadrovou hrozbou Severnej Kórey, po prvý raz vyhlásený v roku 2008. Hoci sa tento dekrét Trumpa očakával, prišiel len deväť dní po tom, ako šéf Bieleho domu po stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure na Twitteri napísal: "Jadrová hrozba zo strany Severnej Kórey už neexistuje."

Piatkový výnos pritom potvrdzuje, že "existencia a riziko šírenia štiepneho materiálu použiteľného na zbrane" a konanie a politika severokórejskej vlády "naďalej predstavujú nezvyčajnú a mimoriadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a hospodárstvo Spojených štátov". Kim Čong-un na summite s Trumpom 12. júna súhlasil s "úplnou denuklearizáciou" Kórejského polostrova.

USA a KĽDR však ešte stále musia vyrokovať podmienky, za ktorých by sa Severná Kórea vzdala jadrových zbraní a dosiahla odvolanie sankcií. Trump na štvrtkovom zasadnutí svojej vlády tvrdil, že denuklearizácia sa už začala, aj keď minister obrany James Mattis novinárom len deň predtým povedal, že nevie o tom, že by Severná Kórea dosiaľ podnikla nejaké kroky k jadrovému odzbrojeniu.

Viac o téme: SummitDonald TrumpSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu