Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moldavsko je znepokojené pohybom ruských síl v Podnestersku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Vayar Military Agency photo via AP)

KIŠIŇOV - Moldavsko vyjadrilo znepokojenie nad neoprávneným pohybom ruských vojenských síl vo svojom odštiepeneckom regióne Podnestersko. Moldavská vláda upovedomila Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o nasadení vojenskej techniky v tejto oblasti pod kontrolu separatistov.

Moldavské úrady nafilmovali približne 40 nákladných vozidiel a iných zariadení s ruskými výsostnými znakmi a poznávacími značkami, ako sa pohybujú po hlavnej ceste spájajúcej severnú a južnú časť Podnesterska, čo je pruh územia na východe Moldavska pri ukrajinských hraniciach, oznámilo v pondelok rádio Slobodná Európa.

"V kontexte krízy na Ukrajine zintenzívnenie vojenskej aktivity ruských vojakov v Podnestersku vyvoláva napätie v tomto európskom regióne," uviedlo vo vyhlásení moldavské ministerstvo zahraničných vecí.

Proruskí separatisti v Podnestersku vyhlásili nezávislosť od Moldavska v roku 1990, obávajúc sa, že sa Moldavsko po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu bude usilovať o znovuzjednotenie so susedným Rumunskom. V roku 1992 separatisti viedli s moldavskými vládnymi silami ozbrojený konflikt, ktorý si vyžiadal zhruba 1000 mŕtvych.

Nezávislosť Podnesterska nie je uznaná žiadnou medzinárodne uznanou krajinou, avšak Moskva neoficiálne podporuje tamojšie samozvané vedenie. Na základe dohody o prímerí z roku 1992 zostal v Podnestersku mierový kontingent ruských, moldavských a podnesterských mierových jednotiek.

V Podnestersku je osobitne rozmiestnených aj 1400 ruských vojakov, ktorí strážia armádne skladiská pochádzajúce zo sovietskej éry, hoci Rusko na summite OBSE ešte v roku 1999 prisľúbilo ich stiahnutie.

Viac o téme: RuskoMoldavskoPodnestersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu