Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lídri podporili plán na vytvorenie prijímacích centier pre migrantov v Afrike a na Balkáne

Angela Merkelová a Pedro Sanchez Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová a Pedro Sanchez (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európski lídri, ktorí sa dnes stretli v Bruseli na neformálnych rozhovoroch, podporili plán vytvoriť prijímacie centrá pre migrantov v severnej Afrike a na Balkáne, kde by vybrali tých, ktorí majú nárok na azyl. Skupina šestnástich krajín, ktorú viedli Francúzsko a Nemecko, diskutovala o tom, kto by mal prevziať zodpovednosť za migrantov prichádzajúcich do Európy, ako dlho by sa o nich mal starať a tiež, ako by mali pomôcť európski partneri.

Počet ľudí prichádzajúcich do Európy síce tento rok výrazne klesol - podľa odhadov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) príde v prípade pretrvávajúceho trendu tento rok do Európy po mori 80-tisíc ľudí, no otázka migrácie je naďalej horúcou témou. To je najmä vďaka vzostupu protiimigračných strán, ktoré rozdúchavajú strach verejnosti z cudzincov a získavajú si tým ďalšiu podporu.

Európska dvadsaťosmička, povzbudená dohodou s Tureckom, ktorá od roku 2015 znížila počet odtiaľ prichádzajúcich migrantov o 97 percent, je pripravená dať zelenú zriadeniu centier v Alžírsku, Egypte, Líbyi, Maroku, Nigeri a Tunisku. Diskutuje sa aj o plánoch na prijímacie centrá v Albánsku.

Angela Merkelová a Pedro
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

Medzinárodná organizácia pre migráciu a UNHCR sú však obozretní v súvislosti so zriaďovaním "hotspotov" mimo Európy, kde by sa oddeľovali ľudia unikajúci pred násilím od ekonomických migrantov. Žiadna krajina pritom zatiaľ nesúhlasila so zriadením takéhoto centra na svojom území. Nie je jasné ani koľko by takéto riešenie stálo, no dohoda s Tureckom už napríklad EÚ stála viac ako tri miliardy eur.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá v súčasnosti čelí v súvislosti s migráciou aj domácej politickej kríze, však spochybnila nádeje, že by oficiálny summit krajín únie, ktorý sa začína vo štvrtok, mohol priniesť nejakú ucelenú dohodu, ako riešiť migráciu. Podporuje, naopak, bilaterálne a trilaterálne dohody, ktoré by priebežne riešili aktuálne najpálčivejšie problémy. Európske krajiny podľa nej musia vnímať, ako si môžu navzájom pomôcť bez toho, aby museli vždy čakať na celú dvadsaťosmičku. Návrh na spoluprácu v menších skupinách pritom podporil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Európski lídri, ktorí sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

Taliansky premiér Giuseppe Conte navrhuje zmenu spôsobu, ako Európa rieši migráciu. Chce pritom nahradiť súčasné kritériá, známe ako Dublinská dohoda, podľa ktorých musia migranti požiadať o azyl v prvej európskej krajine, do ktorej vstúpia.

Španielsky premiér Pedro Sánchez partnerov požiadal o pomoc s rastúcim počtom migrantov, ktorí do krajiny prichádzajú cez Stredozemné more. Podľa UNHCR tento rok do Európy po mori prišlo zatiaľ okolo 40-tisíc ľudí, z toho asi 16-tisíc do Talianska, 12-tisíc do Grécka a zhruba 12-tisíc do Španielska.

Rakúsko presadzuje európske riešenie migračnej otázky

Nezhody ohľadne azylovej a migračnej politiky sa netýkajú iba Nemecka a je preto potrebné hľadať európske riešenie. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to podľa agentúry DPA povedal v nedeľu v Bruseli, kde sa zúčastňuje na zasadnutí lídrov 16 členských štátov EÚ venovanom uvedenej téme."Nejde tu o vnútronemecký spor... Ako zástupca susednej krajiny si prirodzene želám, aby sa Nemecku podarilo nájsť spoločnú vládnu líniu, ale o to dnes nejde," vyjadril sa Kurz na tzv. minisummite, usporiadanom pred budúcotýždňovým riadnym zasadnutím Európskej rady.

Neformálne zasadnutie v Bruseli zvolal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po tom, ako v Nemecku vypukol spor medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a ministrom vnútra Horstom Seehoferom, ktorý, chce pristúpiť k jednostrannému vracaniu časti migrantov priamo zo štátnych hraníc. Merkelová presadzuje "európske" riešenie tohto problému, na čo dostala od vedenia CSU čas do konca júna.

Kurz je považovaný za spojenca bavorskej krajinskej vlády pod vedením Seehoferovej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU). Čo sa týka rokovaní na európskej úrovni, rakúsky kancelár vidí šancu na kompromis v oblasti ochrany vonkajších hraníc EÚ a dobudovania pohraničnej agentúry Frontex, pričom považuje za dôležité personálne posilnenie a rozšírenie jej mandátu. "Verím, že ak zvládneme tento krok, k vyriešeniu migračnej otázky sa výrazne priblížime," citovala Kurza DPA.

Počas nadchádzajúceho polročného predsedníctva v Rade EÚ sa chce Rakúsko zamerať práve na tému bezpečnosti a ochrany vonkajších hraníc. V nedeľňajšom rozhovore pre agentúru APA Kurz uviedol, že Rakúsko chce v konflikte ohľadne spoločnej migračnej politiky EÚ plniť úlohu sprostredkovateľa, pričom je potrebné zabezpečiť, aby zostala zachovaná Európa bez vnútorných hraníc. 

Samotná Merkelová sa v nedeľu vyjadrila, že neočakáva, že na budúcotýždňovom summite EÚ sa podarí nájsť "celkové riešenie problému migrácie". V záležitosti sekundárnych presunov žiadateľov o azyl v rámci EÚ je podľa nej potrebné dosiahnuť "bilaterálne alebo trilaterálne dohody" medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré budú prospešné pre všetky strany. Merkelová označila nedeľňajšie stretnutie iba za "prvú výmenu", pričom však považuje za dôležité, dosiahnuť uvedené dohody medzi členskými štátmi EÚ už v najbližších dňoch.

Viac o téme: MigrantiBruselSummit EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu