Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivá správa z Česka: Na Morave objavili komáre nakazené smrtiacim vírusom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRNO - Epidemiológovia objavili na južnej Morave komáre nakazené smrteľne nebezpečným vírusom západonílskej horúčky. Uviedla to dnešná Mladá fronta Dnes (MfD). V Česku zatiaľ nie je známy prípad, kedy by sa choroba preniesla z komára na človeka, riziko ale podľa odborníkov existuje. Proti západonílskej horúčke zatiaľ neexistuje očkovanie ani následná liečba. Ochorenie má ťažké následky a pre infikovaného človeka môže skončiť aj smrťou.

Odborníci varujú: Slovensko zamorili tropické kliešte, prežije aj v byte!

Do Českej republiky západonílsku horúčku pravdepodobne zavliekli migrujúce vtáky, ktoré sem prichádzajú zo saharskej Afriky. Od nich sa nakazili aj komáre.

Komáre nakazené týmto vírusom našli vedci na južnej Morave. "Nie je ale vylúčené, že sa vyskytujú aj inde v republike," povedal denníku epidemiológ Oldřich Šebesta z Krajskej hygienickej stanice v Brne. Vírus izolovali špecialisti u komára rodu Culex modestus, ktorý sa vyskytuje predovšetkým pri rybníkoch. Komáre sa však môžu podľa MfD adaptovať aj na mestské podmienky.

Zaútočte proti komárom vlastným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Zatiaľ v Česku nevieme o prípade, že by sa západonílska horúčka preniesla z komára na človeka. Riziko ale existuje a každý by si mal zaobstarať kvalitný repelent," uviedol Šebesta.

Inkubačná doba nebezpečného vírusu je tri až 14 dní. Prejavuje sa podobne ako bežná viróza - bolesťami svalov, kĺbov, hlavy, zimnicou a horúčkami. U mnohých ľudí ale choroba prebehne bez vážnejších symptómov.

Nákazu západonílskou horúčkou u komárov zistili juhomoravskí epidemiológovia počas pravidelných kontrol. "Nedá sa presne povedať, koľko ich môže byť. Z celkového množstva komárov možno niekoľko percent," odhadol Šebesta.

Bojujte proti komárom účinným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci na hmyz kvôli nebezpečnému vírusu oslovili aj Fakultnú nemocnicu Brno, ktorá im dodáva vzorky krvi a mozgovomiechového moku. "Vytipovávame pacientov, ktorí by mohli mať západonílsku chorobu. Zatiaľ sa u nikoho nepotvrdila," uviedol prednosta Kliniky infekčných chorôb Petr Husa.

Aj keď sucho spôsobilo, že komárov momentálne nie je veľa, môže prísť k rýchlej zmene. "Stačí, keď bude výdatne pršať a budú podmáčané lesy a lúky. Razom sa začnú komáre zase rojiť. Naozaj stačia nejaké silné búrky a znovu sa vytvoria tône," upozornil epidemiológ, ktorý zvykne skúmať napríklad okolia sútoku Moravy a Dyje na Břeclavsku pri rakúskych hraniciach. Práve tam sa môžu nakazené komáre nachádzať. Najhorším scenárom pre rojenie komárov sú záplavy.

Viac o téme: NákazaKomár Západonílska horúčkaOchoronie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu