Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Komáre so smrtiacim vírusom zaznamenali aj na Slovensku: Pozor, prenášajú aj toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA/PRAHA - Český denník Mladá fronta Dnes priniesol v utorok článok o komároch nakazených nebezpečných vírusom západonílskej horúčky, ktoré objavili tamojší epidemiológovia na južnej Morave. Keďže ide o oblasť nachádzajúcu sa pri Slovensku, vyvstáva otázka, či sa vyskytujú aj na našom území. Oslovili sme preto odborníkov z Parazitologického ústavu SAV a podľa Viktórie Čabanovej bol tento vírus na Slovensku zaznamenaný už v 60-tych rokoch minulého storočia a niekoľkokrát opakovane potvrdený na rôznych územiach.

Hrozivá správa z Česka: Na Morave objavili komáre nakazené smrtiacim vírusom

Českí špecialisti izolovali vírus u komára rodu Culex modestus, ktorý sa vyskytuje predovšetkým pri rybníkoch, ale komáre sa dokážu adaptovať aj na mestské podmienky. K našim susedom západonílsku horúčku pravdepodobne zavliekli migrujúce vtáky, ktoré sem prichádzajú zo saharskej Afriky a od nich sa nakazili aj komáre.

V Česku zatiaľ neevidujú prípad, že by sa západonílska horúčka preniesla z komára na človeka, no rozhodne túto situáciu netreba podceňovať. Proti ochoreniu totiž zatiaľ neexistuje očkovanie ani následná liečba a môže mať ťažké následky. Infikovanému človeku hrozí dokonca smrť.

Inkubačná doba nebezpečného vírusu je tri až 14 dní. Prejavuje sa podobne ako bežná viróza - bolesťami svalov, kĺbov, hlavy, zimnicou a horúčkami. U mnohých ľudí ale choroba prebehne bez vážnejších symptómov.

Pripravte sa na krvilačný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkcstock.cz)

Ako je na tom Slovensko?

"Vo väčšine prípadov boli monitorované zvieratá, hlavne kone a vtáky. Vírus bol ale zachytený aj u komárov na Slovensku a cirkulácia jeho protilátok aj v ľudských sérach. To znamená, že človek prišiel s týmto vírusom do styku, ale nemuseli sa u neho prejaviť žiadne príznaky, laicky povedané neochorel," vysvetlila Viktória Čabanová z Parazitologického ústavu SAV.

"Keďže komáre ako vektory boli dlhé roky na Slovensku prehliadané, našou úlohou je monitoring práve tohto hmyzu v rôznych oblastiach Slovenska (Bratislava, Košice, Komárno...) a taktiež v nich detegujeme rôzne ochorenia, pričom v tomto čase začíname aj so spomínaným monitoringom West Nile vírusu v komároch," dodala odborníčka.

Komáre so smrtiacim vírusom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Z Úradu verejného zdravotníctva SR nás informovali, že do EPIS-u (epidemiologického informačného systému) nebolo takéto ochorenie na Slovensku zatiaľ hlásené.

Ochrana pred komármi

Keďže Slovensko v posledných dňoch zasiahli prívalové dažde a záplavy spojené s vysokými teplotami, ktoré tvoria výborné podmienky pre liahnutie komárov, je nutné pripraviť sa na ich hojný výskyt, či prípadné kalamity. Obyvatelia sa môžu podľa Viktórie Čabanovej brániť proti atakom komárov a ich premnoženiu v okolí ich obydlí aj svojpomocne veľmi jednoduchými metódami:

  • V prípade, že sa chystáme vydať do lokality, kde predpokladáme vysoký výskyt komárov, používanie repelentných prípravkov by malo byť samozrejmosťou. Vo vonkajšom prostredí je vhodné používať aj takzvané moskytiéry.
  • Vletu komárov do obydlí zabraňujú ochranné sieťky proti hmyzu a dokonca aj klimatizácia.
  • Ľudia často zabúdajú na elimináciu vodných plôch, v ktorých sa komáre liahnu. Môže ísť o sudy s vodou, jazierka, ale aj odkvapy, kvetináče a dokonca aj vrchnáčiky od plastových fliaš, v ktorých je dosť miesta pre vývin až desiatok lariev komárov. Preto je nutné všetky tieto nádoby pravidelne čistiť a vodu z nich vylievať. Prázdne nádoby je vhodné skladovať hore dnom a sudy s dažďovou vodou je možné aj zakrývať, čím sa zabráni, aby do nich samice kládli vajíčka.
  • Napomáha aj pravidelné kosenie trávnatých porastov a strihanie vegetácie, v ktorých sa zvyknú samice ukrývať.
  • Netreba zabúdať ani na ochranu domácich miláčikov.

Proti štípancom od komárov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Komáre prenášajú aj ďalšie závažné ochorenie

Podľa špecialistky sa na Slovensku vyskytuje v pomerne vysokej miere komármi prenášané ochorenie - dirofilarióza. Červy z rodu Dirofilaria môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy psom, pričom ochorenie je prenosné aj na človeka. Človek sa nenakazí priamo zo zvieraťa, ale až po uštipnutí komárom. Teda ľudia sa nemusia báť psov, ale znova to potvrdzuje, že v prvom rade je nutné chrániť sa pred týmto hmyzom.

Dirofilarióza je choroba spôsobená parazitujúcimi vlasovcami dirofilaria immitis a dirofilaria repens. Postihuje najmä psy, mačky a voľne žijúce dravce. Komár, ktorý nasal krv z nakazených zvierat, môže infikovať aj človeka. Nákaza sa najčastejšie prejavuje vo forme podkožných uzlíkov na hlave, na očnom viečku, prípadne v okolí oka, na tvári a krku a na hrudi.

Parazit vyvoláva svojou činnosťou zápal výstelky srdca a ciev, čo sa prejavuje chronickým ochorením srdca a pľúc. Postihnutý jedinec má ťažkosti s dýchaním, kašle, trpí nechutenstvom a chudne, môžu sa vyskytnúť kŕče podobné epileptickému záchvatu. Nezriedka sa objavujú opuchy a horúčka. Liečba je dlhodobá a náročná.

Viac o téme: OchorenieNákazaKomár Západonílska horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu