Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Útočník sa odpálil počas stretnutia militantov: Počet obetí stúpol na 36

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Počet obetí sobotňajšieho útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas stretnutia bojovníkov militantného hnutia Taliban pri príležitosti osláv moslimského sviatku íd al-fitr v afganskej provincii Nangarhár, stúpol na 36. Informoval o tom provinčný zdravotnícky predstaviteľ Nadžibulláh Kamawál s tým, že 65 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Útočník sa zameral na stretnutie bojovníkov, ktorí oslavovali trojdňové prímerie trvajúce v rovnakom čase ako sviatok. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, podľa agentúry AP je však pravdepodobné, že zaútočila extrémistická skupina Islamský štát. Tá sa na prímerí, ktoré končí v nedeľu, nepodieľa a v minulosti sa dostala do stretov s Talibanom.

Afganský prezident Ašraf Ghaní v sobotu po útoku oznámil, že vláda predĺži prímerie o deväť dní. Hnutie sa zatiaľ nevyjadrilo, či bude aj ono nasledovať predĺženie pokoja zbraní. Predseda Najvyššej mierovej rady, ktorá má na starosti rokovania zamerané na ukončenie takmer 17-rokov trvajúceho konfliktu, vyzval Taliban, aby prijal predĺženie a pridal sa k mierovému procesu. "Veríme, že vedenie Talibanu oznámi predĺženie prímeria," uviedol Mohammad Karím Chalílí počas tlačovej konferencie v Kábule s tým, že v uplynulom týždni došlo k "výmene názorov" medzi vládou a Talibanom. Bližšie detaily však neposkytol.

Taliban v uplynulých rokoch posilňoval svoju prítomnosť v Afganistane, pričom obsadzoval početné okresy a vykonával mnohé útoky na bezpečnostné zložky. Za ostatné dva dni však bolo podľa fotografií, ktoré sa zdajú byť autentické, možné vidieť bojovníkov hnutia oslavovať prímerie spolu s afganskými vojakmi a ďalšími ľuďmi na viacerých miestach v krajine.

Vodcovia Talibanu vyjadrili pri rôznych príležitostiach záujem o mierové rokovania, aby ukončili konflikt v krajine. Odmietli však rokovať s vládou podporovanou Spojenými štátmi americkými tvrdiac, že chcú rokovať priamo s USA. Taktiež požadovali stiahnutie zahraničných síl z Afganistanu.

 

 

Viac o téme: VýbuchMilitantiútok Taliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu