Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO V Afganistane to naďalej vrie: Samovražedný útočník usmrtil najmenej 18 civilistov

Afganistan po krvavom útoku Zobraziť galériu (4)
Afganistan po krvavom útoku (Zdroj: SITA/AP/Mohammad Anwar Danishya)

DŽALÁLÁBÁD - Najmenej 18 civilistov zahynulo a ďalších 45 utrpelo zranenia pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v nedeľu popoludní v meste Džalálábád v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. S odvolaním sa na vyjadrenia tamojších úradov o tom informovala televízia ToloNews. Samovražedný útočník sa odpálil pri pozemku patriacom k úradu miestneho guvernéra. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká militantná organizácia.

K obdobnému samovražednému útoku došlo v provincii Nangarhár aj v sobotu. Atentátnik sa vtedy odpálil na stretnutí príslušníkov afganských bezpečnostných síl a zástupcov hnutia Taliban, konanom pri príležitosti prímeria vyhláseného počas sviatku íd al-fitr. Pri tomto útoku zahynulo prinajmenšom 36 ľudí a zranilo sa okolo 50 ďalších. 

Ani k sobotnému atentátu sa zatiaľ oficiálne nikto neprihlásil. V provincii Nangarhár však operuje okrem Talibanu aj extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá sa na rozdiel od Talibanu s afganskou vládou na prímerí nedohodla.

Taliban zároveň v nedeľu prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida oznámil, že neplánuje rozšíriť trvanie trojdňového prímeria. Militanti tak prímerie ukončia v nedeľu, a síce v posledný deň moslimského sviatku íd al-fitr. 

Afganský prezident Ašraf Ghaní ohlásil v sobotu predĺženie dočasného prímeria vládnych síl s militantným hnutím Taliban, avšak bez uvedenia podrobností o tom, dokedy by predĺžené prímerie malo trvať. Prerušenie všetkých "ofenzívnych postupov" bezpečnostných síl v rámci bojov proti Talibanu malo podľa pôvodného vyhlásenia prezidenta trvať osem dní, a síce do 20. júna.

Samotné hnutie Taliban však súhlasilo len s trojdňovým prerušením svojich bojových operácii vedených proti afganským vládnym silám. K ich prerušeniu pristúpilo od štvrtka večera, teda počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný pôstny mesiac ramadán.

Viac o téme: Bombový útokAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu