Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nikaragua si pripomenula výročie revolúcie: Opozícia vyzvala ignorovať ho

Protesty v Nikarague
Protesty v Nikarague (Zdroj: Twitter/Doña Francisca Ramírez ‏)

MANAGUA - Nikaragua si pripomenula 39. výročie revolúcie z roku 1979, ktorá zosadila diktátora Anastasia Somozu. Podujatia sa konali v atmosfére politickej krízy v krajine, ktorá si vyžiadala desiatky zabitých pri zásahu vládnych síl proti demonštrantom snažiacim sa dosiahnuť odchod Daniela Ortegu z funkcie prezidenta.

Ortegov prejav si na námestie pri jazere Managua prišli vo štvrtok vypočuť desiatky tisíc ľudí. Ortega sa v ňom zmienil nielen o revolúcii a jej odkaze, ale aj o súčasnej situácii v krajine a o tom, že Nikaragua musí čeliť sprisahaniu financovanému domácimi silami i silami zo zahraničia, "ktoré všetci poznáme".

Na každoročných oslavách sa zvyčajne zídu stovky tisíc ľudí, vrátane štátnych zamestnancov, pre ktorých je účasť v zásade povinná. Tento rok však vláda neorganizovala dopravu pre tisíce účastníkov z iných miest, ale navrhla im, aby si výročie revolúcie pripomenuli v parkoch a na námestiach vo svojich mestách a obciach.

Opozičná Občianska aliancia pre spravodlivosť a demokraciu vyzvala Nikaragujčanov, aby slávnosti bojkotovali, a prostredníctvom internetu rozposielala výzvy, aby zostali doma so svojimi rodinami. "Niet čo oslavovať, je to skôr na zaplakanie" uvádzalo sa v nich tiež.

Najnovšie protesty proti vláde, najkrvavejšie od ukončenia občianskej vojny v Nikarague v roku 1990, vypukli v apríli a podnetom pre ne bola plánovaná sociálna reforma. Demonštranti však medzičasom žiadajú už aj odstúpenie autoritatívneho prezidenta Daniela Ortegu, ukončenie násilia a slobodu tlače.

Pri zrážkach medzi bezpečnostnými silami, vláde blízkymi polovojenskými skupinami a odporcami vlády v čase od 19. apríla do 10. júla zahynulo podľa ľudskoprávnych aktivistov už 351 ľudí. Vláda hovorí o asi 200 mŕtvych. Ortega, ktorý od zámerov znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení ustúpil, výzvy na rezignáciu a vypísanie predčasných volieb odmieta.

Viac o téme: RevolúciaNikaraguaManagua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu