Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepokoje v Nikarague neutíchajú: Ďalšia vlna protestov, ľudia žiadali spravodlivosť

Protesty v Nikarague Zobraziť galériu (2)
Protesty v Nikarague (Zdroj: Twitter/Doña Francisca Ramírez ‏)

MANAGUA - Stovky Nikaragujčanov vyšli v pondelok do ulíc hlavného mesta Managua a žiadali spravodlivosť pre obete ďalšej vlny násilností v rámci protivládnych protestov. Pri zrážkach medzi civilistami a provládnymi polovojenskými zložkami za uplynulý víkend zahynulo ďalších 12 ľudí, informuje v utorok agentúra Reuters.

Pondelkového protestu sa zúčastnili príbuzní obetí, ktorí s rakvami s telami svojich blízkych kráčali hlavnými ulicami nikaragujskej metropoly a požadovali pre nich spravodlivosť. Reuters pripomína, že ozbrojenci lojálni nikaragujskému prezidentovi Danielovi Ortegovi vtrhli cez víkend do Národnej autonómnej nikaragujskej univerzity (UNAN) v Manague, v ktorej sa zdržiavali študenti počas dvoch mesiacov protestov proti prezidentovej vláde a začali na nich strieľať.

Generálny tajomník OSN Antonio Gutteres v súvislosti so zákrokmi uviedol, že skupiny napojené na vládu použili "neprijateľné" represie voči civilistom a vyzval na ukončenie násilia. Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyzvalo Ortegovu vládu, aby vzala na vedomie výzvy tamojších obyvateľov na okamžité demokratické reformy a vyhlásenie volieb v krajine.

Ľudia žiadajú spravodlivosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alfredo Zuniga)

Najnovšie protesty proti vláde, najkrvavejšie od ukončenia občianskej vojny v Nikarague v roku 1990, vypukli v apríli, ich podnetom bola plánovaná sociálna reforma. Demonštranti však medzičasom žiadajú odstúpenie autoritatívneho prezidenta Daniela Ortegu, ukončenie násilia a slobodu tlače.

Pri zrážkach medzi bezpečnostnými silami, vláde blízkymi polovojenskými skupinami a odporcami vlády zahynulo podľa ľudskoprávnych aktivistov už viac než 300 ľudí. Vláda hovorí o približne 50 mŕtvych. Ortega, ktorý od zámerov znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení ustúpil, výzvy na rezignáciu a vypísanie predčasných volieb odmieta.

Viac o téme: VládaObeteProtestyNikaragua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu