Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Manžel španielskej princeznej mieri za mreže: Podvody, daňové úniky a množstvo zločinov

Iňaki Urdangarin
Iňaki Urdangarin (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Llado, File)

MADRID - Španielsky najvyšší súd potvrdil v utorok rozsudok nad manželom princeznej Cristiny odsúdeným za defraudáciu verejných prostriedkov na takmer šesť rokov väzenia.

Najvyšší súd dospel k záveru, že Iňaki Urdangarin (50), švagor kráľa Filipa VI., je vinný z podvodov, daňových únikov a ďalších zločinov. Oslobodil ho však spod obvinenia z falšovania dokumentov, v dôsledku čoho mu trest odňatia slobody oproti pôvodnému verdiktu skrátil o päť mesiacov, informovala agentúra AP.  

Španielsky súd v meste Palma de Mallorca usvedčil vlani vo februári Urdangarina zo zneužitia moci, verejných prostriedkov, podvodov i daňových únikov a poslal ho na šesť rokov a tri mesiace do väzenia. Podnikateľ sa proti rozsudku odvolal. 

Obvinenia voči Urdangarinovi, bývalému vrcholovému hádzanárovi a podnikateľovi, súviseli s činnosťou v charitatívnej nadácii Nóos, ktorú v minulosti viedol. Proces s ním sa začal v januári 2016. Španielsky najvyšší súd v utorok zároveň potvrdil, že podnikateľova manželka, princezná Cristina, z machinácii Urdangarina profitovala a nariadil jej zaplatiť pokutu. O tom, kedy Urdangarin na výkon trestu nastúpi, teraz podľa agentúry AP rozhodne súd nižšej inštancie. 

Viac o téme: Kráľovská rodinaŠpanielskoMadridIňaki Urdangarin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu