Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Tel Aviv zaplavili dúhové vlajky: Gay pride prilákal do ulíc štvrť milióna ľudí

Gay Pride v Tel Avive Zobraziť galériu (4)
Gay Pride v Tel Avive (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

TEL AVIV - Izraelské mesto Tel Aviv zaplavili v piatok dúhové vlajky, ktoré niesli tisíce účastníkov veľkolepého výročného sprievodu lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových osôb. Izrael pochod zorganizoval ako akúsi demonštráciu liberálnych hodnôt a odrazil tak medzinárodnú kritiku, ktorej čelí v súvislosti so svoju tvrdou reakciou na protesty Palestínčanov v pásme Gazy, priblížila agentúra Reuters.

Na sprievode sa podľa miestnych úradov zúčastnilo približne 250.000 miestnych obyvateľov i zahraničných turistov. Americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman na Twitteri napísal, že cíti hrdosť za "každého, kto pochoduje". Práva prisudzované LGBT komunite v Izraeli sú v rámci Blízkeho východu pomerne nezvyčajné. Sekulárny Tel Aviv je už dlho tamojšími úradmi označovaný za centrum tzv. gejskej turistiky, kým neďaleký Jeruzalem je o poznanie prudérnejší.

Gay Pride v Tel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

Piatkový sprievod koliduje s novou vlnou protestov, ktoré na hranici medzi pásmom Gazy a Izraelom prebiehajú už od 30. marca. Izraelské sily pri týchto demonštráciách usmrtili doposiaľ najmenej 120 Palestínčanov, za čo si vyslúžili kritiku zahraničia. Protesty sú podľa Palestínčanov prejavom ich hnevu v súvislosti s tým, že sú od vzniku Izraela už po 70 rokov mimo domovov, z ktorých ich rodiny utiekli. Izrael zase tvrdí, že jeho armáda zabraňuje tomu, aby sa na územie židovského štátu infiltrovali palestínski ozbrojenci používajúci demonštrácie len ako zásterku.

Gay Pride v Tel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

Izrael často poukazuje na svoj sociálny liberalizmus, ktorý zastáva v kontraste so svojimi regionálnymi nepriateľmi. "Ako sa Izrael prebral v (pochode) Pride 2018, kde sa každoročne oslavuje tolerancia a prijatie, Iránom podporovaní teroristi Hamasu v Gaze sa prebrali, aby nás všetkých zabili, zmrzačili, a spálili, používajúc ženy a deti ako živé štíty pri svojich vzbúreneckých pokusoch prekročiť hranice," napísal na Twitteri hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí.

Gay Pride v Tel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

Viac o téme: IzraelDúhový pochodGay prideTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu