Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Masívny pochod Berlínom: Desaťtisíce ľudí prišli podporiť sexuálne menšiny

Desaťtisíce ľudí dnes pochodujú Berlínom Zobraziť galériu (4)
Desaťtisíce ľudí dnes pochodujú Berlínom (Zdroj: Twitter/Song™ ‏ )

BERLÍN - Desaťtisíce ľudí dnes pochodujú Berlínom, aby podporili sexuálne menšiny. Aj 40. ročník podujatia známeho ako Christopher Street Day, ktorého sa má podľa usporiadateľov zúčastniť počas popoludnia až pol milióna ľudí, sa nesie v znamení farieb dúhy. Práve tie sú symbolom homosexuálov a lesbičiek.

Pochod, ktorého hlavnú os tvorí asi 70 kamiónov a autobusov, vyrazil zo západoberlínskej nákupnej triedy Kurfürstendamm za zvukov tanečnej hudby okolo 13:00 SELČ. Hneď v jeho úvode prechádzali stovky ľudí odetých do pestrofarebných kostýmov, ktoré často dopĺňalo líčenie a trblietky. Mnohí muži zvolili ženské oblečenie s vysokými podpätkami alebo naopak len krátke trenírky. V podobnom štýle si uvoľnenú atmosféru užívajú aj tisíce prizerajúcich z celého sveta, ktoré neodradili ani teploty okolo 32 stupňov Celzia.

 

 

Tohtoročný pochod hrdosti sexuálnych menšín má motto "Moje telo - moja identita - môj život", čomu zodpovedá i rada transparentov, ktoré jeho účastníci držia. "Som taký, aký som", "Bez obmedzenia lesbičká", "Nie som zmätený, ty si", píše sa na niektorých z nich. Nesú ich ľudia z celého sveta - v sprievode idú napríklad Kanaďania, Venezuelčania, Poliaci alebo Bavori odetí vo svojom tradičnom oblečení.

Desaťtisíce ľudí dnes pochodujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Christopher Clay ‏ )

Pochod, ktorý môže na prvý pohľad vyzerať ako veľká letná párty, má aj tento rok politický rozmer. "Má to byť párty, a je to tak dobre, ale ide aj o politické požiadavky," zdôrazňuje Kevin Clarke z berlínskeho múzea homosexuálov. Tento rok usporiadatelia chcú napríklad zrovnoprávnenie všetkých rodinných usporiadaní, spravodlivé zastúpenie lesbičiek v médiách alebo väčšie zviditeľnenie dejín sexuálnych menšín v školstve.

Presadenie radu zásadných požiadaviek už tohtoročné Christopher Street Day môže oslavovať. "Manželstvo pre všetkých je už rok skutočnosťou a ja mám dobré správy - krajina ide ďalej. Kvôli našej láske nás nepostihlo cunami, zemetrasenia ani mor, ako tvrdili niektorí naši nepriatelia," vyhlásil dnes jeden z rečníkov, a pripomenul tak minuloročné prekvapivé presadenie manželstva pre páry rovnakého pohlavia v spolkovej republike.

Masívny pochod Berlínom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Gregor Fischer/dpa )

Viac o téme: PochodHomosexuáliNemeckoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu