Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ľudia išli na pohreb, porušili zákaz vychádzania: Policajný zásah a streľba v Kašmíre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dar Yasin)

ŠRÍNAGAR - Streľbou brokmi a slzotvorným plynom zasiahli v sobotu vládne jednotky v Indiou kontrolovanom Kašmíre proti stovkám účastníkov pohrebu muža, ktorého na protestnej akcii prešiel obrnený transportér.

Pozostalí niesli telo zabitého demonštranta k hrobu v meste Šrínagar, avšak policajti i vojaci sa ich pokúsili násilím zastaviť. Podľa nich totiž týmto pohrebom porušili zákaz vychádzania. Miestni obyvatelia pre agentúru AP uviedli, že v uliciach centra mesta sa následne zoskupili mladíci z pohrebného sprievodu a začali na príslušníkov bezpečnostných jednotiek hádzať kamene.

Muž, ktorého pochovávali, bol vážne zranený v piatok a v noci zomrel v nemocnici. Pri protiindických demonštráciách prešlo vtedy obrnené vozidlo patriace polovojenským jednotkám najmenej dvoch ľudí.

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už v dvoch vojnách. Pomerne často tam dochádza k cezhraničným prestrelkám a iným ozbrojeným konfrontáciám. Z porušovania prímeria uzavretého v roku 2003 sa pravidelne navzájom obviňujú obe strany.

Viac o téme: PohrebStreľbaZásahPolícia IndiaKašmír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu