Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Premiér Pakistanu sa raduje zo zabitia vodcu Talibanu: Významný vývoj v boji proti terorizmu

Vodca Talibanu Mullah Fazlullah.
Vodca Talibanu Mullah Fazlullah. (Zdroj: SITA/AP Photo via AP Video, File)

KÁBUL - Pakistanský dočasný premiér Násir Mulk privítal zabitie veliteľa pakistanského Talibanu mullu Fazlulláha americkým dronom a nazval ho "významným vývojom v boji proti terorizmu". Politik sa tak vyjadril v piatok v noci v telefonickom rozhovore s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním, informovala pakistanská vláda prostredníctvom stanoviska. Ako uviedla, premiér afganskej hlave štátu poďakoval za zverejnenie informácie o Fazlulláhovom zabití.

Mulk sa počas telefonátu okrem iného vyjadril, že správu o Fazlulláhovej smrti v Pakistane prijmú z úľavou, keďže Pakistanci trpeli nápor teroristických útokov pakistanského Talibanu. Vláda v stanovisku tiež uviedla, že sa "konečne podnikli kroky proti nepriateľovi ľudu a štátu Pakistan".

Telefonát s Mulkom inicioval Ghaní. Ten na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že Fazlulláhovo zabitie je výsledkom neúnavnej práce afganských tajných služieb. V príspevku tiež informoval, že telefonoval aj s pakistanským šéfom armády a aj počas neho, rovnako ako počas telefonátu s Mulkom, vyzval Pakistan, aby "prijala praktické kroky k privedeniu afganského Talibanu v Pakistane k rokovaciemu stolu".

Fazlulláh údajne zomrel spolu s piatimi ďalšími povstalcami, keď strely z dronu zasiahli ich auto počas jazdy v afganskej provincii Kúnar. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa USA veria, že Fazlulláh zomrel pri štvrtkovom útoku, ale ešte stále sa snažia jeho smrť potvrdiť.

Viac o téme: ZabitiePakistanTalibanMullah Fazlullah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu