Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecká prokuratúra žiada vydať Puigdemonta Španielsku: Boja sa, že ujde

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/Carsten Rehder/dpa via AP,file)

BERLÍN - Generálna prokuratúra nemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko požiadala tamojší najvyšší krajinský súd, aby umožnil vydanie bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska. Zároveň požiadala o jeho opätovné vzatie do vydávacej väzby, informovala agentúra DPA.

Zatiaľ nie je známe, kedy súd o žiadosti prokuratúry rozhodne. Prokuratúra ju zdôvodnila okrem iného rizikom úteku Puigdemonta. Carles Puigdemont sa momentálne zdržiava v Berlíne. Zadržali ho v Šlezvicku-Holštajnsku 25. marca, keď prekročil hranicu z Dánska. Vracal sa autom z návštevy Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády.

Španielsko vydalo európsky zatýkací rozkaz na Puigdemonta a žiadosť o jeho vydanie pre obvinenia zo vzbury a sprenevery štátnych financií. Obvinenia súvisia s nezákonným referendom o nezávislosti Katalánska od Španielska, ktoré sa konalo vlani v októbri.

Puigdemonta prepustili z väzby v Nemecku 6. apríla, keď tamojší súd dospel k názoru, že politik nemôže byť vydaný do Španielska pre obvinenie zo vzbury. Miestna prokuratúra však minulý týždeň uviedla, že nové informácie poskytnuté španielskymi úradmi naznačujú, že to bude možné. Požiadala preto o opätovné zatknutie Puigdemonta a jeho umiestnenie do väzby. Krajinský súd v meste Schleswig v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko však túto žiadosť zamietol.

Viac o téme: KatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu