Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kuciak témou Európskeho parlamentu: Posmrtne získal ocenenie pre novinárov

Ján Kuciak
Ján Kuciak (Zdroj: aktuality.sk)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Zavraždený slovenský novinár Ján Kuciak sa v utorok v Štrasburgu stal posmrtne jedným z prvých nositeľov Ceny pre novinárov, informátorov a zástancov práva na informácie. Tohoročné ocenenie bolo udelené na pamiatku vlani zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej.

Držiteľov ceny na pôde Európskeho parlamentu (EP) oznámila Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice - Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL). Cena dotovaná sumou 5000 eur je podľa GUE/NGL určená jednotlivcom alebo skupinám za ich prácu a odvahu pri odhaľovaní korupcie a prečinov mocných.

Ján Kuciak bol posmrtne ocenený za úsilie venované vyšetrovaniu daňových podvodov a za pátranie po prepojeniach medzi podnikateľmi s vplyvnými slovenskými politikmi. Ďalším oceneným je francúzsky občan Raphaël Halet, ktorý zverejnil informácie vedúce k prepuknutiu škandálu s daňovými únikmi nadnárodných spoločností známeho ako LuxLeaks. Halet, bývalý zamestnanec spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), v spolupráci s novinárom  Antoinom Deltourom pomohol zverejniť dokumenty, ktoré odhalili daňové úniky nadnárodných spoločností sídliacich v Luxembursku.

Ďalšími nominovanými boli Gjorgji Lazarevski a Zvonko Kostovski z macedónskej tajnej služby, ktorí potvrdili nelegálne odpočúvanie členov opozície, zakladateľ stránky WikiLeaks Julian Assange a Maria Efimovová z Malty, bývalá zamestnankyňa Pilatus Bank, ktorá pomohla odhaliť korupčné praktiky a prepieranie peňazí maltských a azerbajdžanských politikov.

Viac o téme: OcenenieŠtrasburgJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu