Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský novinár žije! Jeho smrť len predstierali, vrah dostal desaťtisíce

Ruský novinár Arkadij Babčenko žije. Objavil sa dnes na tlačovej konferencii. Zobraziť galériu (2)
Ruský novinár Arkadij Babčenko žije. Objavil sa dnes na tlačovej konferencii. (Zdroj: youtube/bbc)

KYJEV - Zvrat! Ruský novinár Arkadij Babčenko, ktorý mal byť v utorok zavraždený v Kyjeve, sa objavil živý v televízii. Informuje o tom britská stanica BBC na svojom webe. Médiá informovali o jeho smrti v utorok. Jeho smrť údajne predstierali, aby mohli chytiť tých, čo ho chceli zabiť.

Ruský novinár Arkadij Babčenko predstúpil v stredu pred novinárov na tlačovej konferencii. Informovali o tom tlačová agentúra AP a spravodajská televízia Sky News. Svetové médiá v utorok informovali o Babčenkovom zastrelení v jeho byte v Kyjeve. Ukrajinské úrady uviedli, že zabránilil jeho vražde, ktorú mali nariadiť ruské tajné sllužby.

Ruský novinár žije! Jeho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Alec Luhn)

Vraždu zinscenovali, chceli odhaliť ruských agentov

Babčenko sa objavil na tlačovej konferencii na ukrajinskej televízii. Šéf Ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyl Hrytsak povedal, že jeho vraždu zinscenovali schválne. Chceli odhaliť ruských agentov a chytiť tých, ktorí sa ho pokúšali zabiť.


Ďalšia brutálna vražda novinára! Poprava pred bytom, FOTO polícia zverejnila identikit strelca


Dodal, že akciu plánovali niekoľko mesiacov. Na tlačovke sa objavil aj samotný Babčenko, ktorý sa poďakoval Gritsakovi za záchranu života. 

Novinárova žena predtým povedala, že ho strelili do chrbta po tom, čo opustil byt v meste. Babčenko (41) je bývalý vojak a jeden z najznámejších ruských novinárov, ktorý otvorene kritizovali režim Vladimíra Putina a Kremeľ.

Tisíce dolárov za vykonanie "vraždy" 

Organizátora vraždy, ktorým je ukrajinský občan a prostredník ruských tajných služieb, zatkli ukrajinské bezpečnostné zložky dnes popoludní v Kyjeve. Organizátor vykonávateľa útoku ponúkol ako odmenu 30-tisíc amerických dolárov a ako zálohu mu vyplatil polovicu. Samotný organizátor zločinu podľa Hrycaka dostal od ruskej strany 10-tisíc dolárov. 

Iniciátor na výkon vraždy naverboval muža, ktorý sa v minulosti na strane ukrajinských vládnych síl zúčastnil protipovstaleckej operácie na východe Ukrajiny (ATO), uviedol Hrycak. Plánovaná vražda Babčenka bola podľa neho súčasťou veľkej operácie a jej cieľom je zlikvidovať opozične zmýšľajúcich Rusov, a to predovšetkým novinárov a blogerov, ktorí otvorene kritizujú ruskú vládu.

Babčenko s rodinou dostanú nepretržitú ochranu

Ukrajinské úrady poskytnú Babčenkovi nepretržitú ochranu, na svojom Facebooku to dnes oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Šéf ukrajinského štátu sa dnes stretol s Babčenkom vo svojom sídle a poďakoval mu za spoluprácu s ukrajinskými úradmi. 

"Gratulujem službe bezpečnosti Ukrajiny k bleskovej opérácii, vďaka ktorej zachránila život ruskému novinárovi Arkadijovi Babčenkovi. Ukrajinské bezpečnostné zložky sú každým dňom silnejšie v boji proti ruskej agresii a všetkým prejavom hybridnej vojny na ukrajine. Moskva sa ale pravdepodobne neupokojí - nariadil som preto nepretržitú ochranu pre Arkadija a jeho rodinu," napísal Porošenko 

Žene sa ospravedlnil za peklo

Ani Babčenkova manželka nevedela, že jeho smrť je súčasťou operácie tajných služieb. Ukrajinská SBU o plánovanom útoku vedela a vraj ho nariadili ruské tajné služby. V rámci zvláštnej operácie vražde zabránila a zadržala jednu osobu. 

"Zvlášť sa ospravedlňujem svojej žene. Je mi to ľúto, ale nebola iná možnosť. Operácia sa pripravovala dva mesiace. Ja som sa to dozvedel pred mesiacom. Výsledkom operácie bolo zadržanie jednej osoby," prehlásil Babčenko.

Babčenka pritom v utorok našla pred vchodom svojho kyjevského bytu práve jeho manželka. Mal byť niekoľkokrát strelený do chrbta a zomrieť cestou do nemocnice. Ako poznamenala BBC, bližšie podrobnosti o tom, ako presne bola vražda zinscenovaná, zatiaľ neboli známe. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaKyjevArkadij Babčenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu