Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší potravinový škandál v Európe: Nakazené zemiaky z dovozu, tlak na Európsku komisiu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VARŠAVA - Poľské Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka 22. mája upozornilo na nebezpečnú chorobu zemiakov. Ide o hnedú hnilobu, ktorú našli poľské úrady vo vzorke zemiakov z Egypta. Varšava preto žiada Európsku komisiu, aby zakázala import zemiakov z Egypta.

Poliaci pri nákupe zemiakov prevažne uprednostňujú skoré zemiaky z dovozu pred domácimi. Ide hlavne o cenu. Zatiaľ čo poľské skoré zemiaky stoja cca 1,55 eura za kilogram, skoré zemiaky z dovozu stoja výrazne menej. Medzi ne patria aj zemiaky z Egypta.

Poľské úrady žiadajú zákaz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
      

Poľská Štátna inšpekcia ochrany rastlín upozornila, že v egyptských zemiakoch bola zistená prítomnosť baktérie z rodu Ralstonia. Do Poľska sa však nedostali priamo, ale cez dodávateľov z iných krajín EÚ. Poľské ministerstvo ale nekonkretizovalo, o ktoré európske krajiny ide.

V tejto súvislosti žiadajú poľské úrady Európsku komisiu, aby zakázala dovoz zemiakov z Egypta.

Nebezpečná baktéria z rodu Ralstonia napáda vyše 200 druhov rastlín. Ohrozuje nielen pestovateľov, ale aj malých záhradkárov. Ak sa baktéria objaví na zemiakovom poli, hrozí, že zemiaky sa ňom nebudú môcť pestovať niekoľko rokov.

Viac o téme: PoľskoEgyptZemiaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu