Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Situácia v Donbase sa vyhrocuje: Zahynulo 15 povstalcov a dvaja vojaci

Boje na Donbase pokračujú.
Boje na Donbase pokračujú. (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

DONBAS - Správy o ďalších mŕtvych na donbaskej fronte potvrdzuje výrazné zostrenie vojenskej konfrontácie na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Unian za posledných 24 hodín zahynuli v bojoch v Doneckej a Luhanskej oblasti dvaja vojaci ukrajinskej armády a 15 povstalcov.

Zranených bolo cez dvadsať ľudí. Bojuje sa prakticky po celej línii frontu, najtvrdšie strety sú hlásené z mesta Horlivka, z okolia Donecka a z predmestia Mariupol, napísala ukrajinská agentúra. Proruskí separatisti údajne do bojov nasadili delostrelectvo a mínomety, jednotky ukrajinskej armády na útoky povstalcov "náležite odpovedali," uviedol Unian.

Vysoké straty povstalcov hlási ukrajinské velenie na severozápadnom predmestí Horlivka, štvrtmiliónového baníckeho mesta na línii fronty, ktoré je pod kontrolou separatistov. Povstalci tam podľa agentúry Unian stratili 15 bojovníkov, ďalších 13 ozbrojencov bolo zranených.

Separatisti vysoké straty na svojej strane nepotvrdzujú. Ich médiá však poukazujú na prudké zhoršenie situácie v Horlivke, kde ukrajinská armáda podľa povstaleckej agentúry DAN nasadila do boja ťažké zbrane zakázané minskými dohodami. Pri ostreľovaní obytných štvrtí boli podľa agentúry zranení štyria civilisti.

Podľa vyhlásenia proruských povstalcov sa ukrajinská armáda v okolí Horlivka dopúšťa genocídy a barbarstva. "Kurátori ukrajinských zločincov z Nemecka a Francúzska nemajú dostatok ľudskosti a morálky, aby prestali zatvárať oči nad otvorenou genocídou a barbarstvom, ktorých sa dopúšťa ukrajinské vedenie, ktoré sa k moci dostalo prevratom," cituje DAN z vyhlásenia separatistov.

Ukrajinský expert Olexij Arestovyč dnes v analýze bojových operácií napísal, že Horlivka je strategickým miestom a "kľúčom k celej fronte". Ukrajinská armáda sa snaží mesto obkľúčiť, hlavné zásobovacie trasy povstalcov sa dostávajú pod paľbu vojakov. "Separatisti sa dostali do pasce, ich správanie diktuje ukrajinská armáda a straty sú veľké. Situácia sa podstatne mení," usudzuje analytik.

Server Strana dnes zverejnil informáciu nemenovaného činiteľa ukrajinského generálneho štábu, podľa ktorého je Horlivka výhodným nástupišťom k útoku na mestá Debalceve a Jenakijeve obsadených povstalcami. Horlivka obklopujú kopce, z ktorých možno kontrolovať celé mesto a ktoré sú podľa minských dohôd "šedou zónou" oddeľujúce jednotky armády a povstalcov. Ak ukrajinskí vojaci tieto výšiny obsadzujú, armáda formálne minskú dohodu neporušuje, uvádza zdroj.

Tlakom na Horlivku a prípadným postupom na Debalceve a Jenakijeve by armáda mohla "utiahnuť slučku" okolo Donecka, ktorý je hlavným strediskom separatistov, tvrdí predstaviteľ ukrajinskej armády. Horlivka, Debalceve aj Jenakijeve leží severovýchodne od Donecka, od okraja mesta sú vzdialené 20 až 30 kilometrov.

V Debalceve dnes explodoval linkový autobus, o život podľa agentúry Interfax prišiel najmenej jeden človek, ďalší dvaja utrpeli zranenia. "Podľa predbežných údajov sa výbušné zariadenie nachádzalo vnútri autobusu," uviedli miestne, teda povstalecké úrady

Viac o téme: BojeRuskoUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu