Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mier na Ukrajine sa skončil: VIDEO Ťažké boje po celej línii frontu, počet obetí rastie

Boje na Ukrajine sa vyostrujú Zobraziť galériu (5)
Boje na Ukrajine sa vyostrujú

KYJEV/HORLIVKA - Správy o ďalších mŕtvych na donbaskom fronte potvrdzujú výrazné zostrenie vojenskej konfrontácie na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Unian za posledných 24 hodín zahynuli v bojoch v Doneckej a Luhanskej oblasti dvaja vojaci ukrajinskej armády a 15 povstalcov. Zranených bolo vyše dvadsať ľudí. Jeden tínedžer zomrel a dvaja boli zranení po explózii autobusu.

Bojuje sa prakticky po celej línii frontu, najtvrdšie strety sú hlásené z mesta Horlivka, z okolia Donecka a z predmestia Mariupol, napísala ukrajinská agentúra. Proruskí separatisti údajne do bojov nasadili delostrelectvo a mínomety, jednotky ukrajinskej armády na útoky povstalcov "náležite odpovedali", uviedol Unian.

Mier na Ukrajine sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Počet obetí stúpa

Vysoké straty povstalcov hlásia ukrajinskému veleniu na severozápadnom predmestí Horlivky, štvrťmilionového baníckeho mesta na línii frontu, ktoré je pod kontrolou separatistov. Povstalci tam podľa agentúry Unian stratili 15 bojovníkov, ďalších 13 ozbrojencov bolo zranených.


Ukrajina opäť v ohni! VIDEO Prudké boje na východe, zasiahli aj školu, hlásia mŕtvych


Separatisti však vysoké straty na svojej strane nepotvrdzujú. Ich médiá poukazujú na prudké zhoršenie situácie v Horlivke, kde ukrajinská armáda podľa povstaleckej agentúry DAN nasadila do boja ťažké zbrane zakázané minskými dohodami. Pri ostreľovaní obytných štvrtí boli podľa agentúry zranení štyria civilisti. 

VIDEO Ostreľovanie obytných štvrtí

Podľa vyhlásenia proruských povstalcov sa ukrajinská armáda v okolí Horlivky dopúšťa genocídy a barbarstva. "Kurátori ukrajinských zločincov z Nemecka a Francúzska nemajú dostatok ľudskosti a morálky, aby prestali zatvárať oči nad otvorenou genocídou a barbarstvom, ktorých sa dopúšťa ukrajinské vedenie, ktoré sa k moci dostalo prevratom," cituje DAN z vyhlásenia separatistov.

Strategické miesto Horlivka

Ukrajinský expert Olexij Arestovyč dnes v analýze bojových operácií napísal, že Horlivka je strategickým miestom a "kľúčom k celému frontu". Ukrajinská armáda sa snaží mesto obkľúčiť, hlavné zásobovacie trasy povstalcov sa dostávajú pod paľbu vojakov. "Separatisti sa dostali do pasce, ich správanie diktuje ukrajinská armáda a straty sú veľké. Situácia sa podstatne mení," usudzuje analytik.

Mier na Ukrajine sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Maurice Schleepen, John Peter, Euromaidan Press)

Server Strana dnes zverejnil informáciu nemenovaného činiteľa ukrajinského generálneho štábu, podľa ktorého je Horlivka výhodným nástupišťom k útoku na mestá Debalcevo a Jenakijeve obsadené povstalcami. Horlivku obklopujú kopce, z ktorých možno kontrolovať celé mesto a ktoré sú podľa minských dohôd "šedou zónou" oddeľujúcou jednotky armády a povstalcov. Ak ukrajinskí vojaci tieto výšiny obsadzujú, armáda formálne minské dohody neporušuje, uvádza zdroj.

Tlakom na Horlivku a prípadným postupom na Debalcevo a Jenakijeve by armáda mohla "utiahnuť slučku" okolo Donecka, ktorý je hlavným strediskom separatistov, tvrdí predstaviteľ ukrajinskej armády. Horlivka, Debalcevo aj Jenakijeve ležia severovýchodne od Donecka, od okraja mesta sú vzdialené 20 až 30 kilometrov.

Civilisti sa ukrývajú v pivniciach svojich domov
Zobraziť galériu (5)
Civilisti sa ukrývajú v pivniciach svojich domov  (Zdroj: YouTube/Patrick Lancaster)

Granát zabil tínedžera v autobuse

V Debalceve dnes explodoval linkový autobus. Separatistickí rebeli na východe Ukrajiny uviedli, že náhodný výbuch granátu v autobuse zabil jedného tínedžera a ďalšie tri osoby zranil. Informácie potvrdila aj agentúra Interfax. "Podľa predbežných údajov sa výbušné zariadenie nachádzalo vnútri autobusu," uviedli miestne povstalecké úrady.

Mier na Ukrajine sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Patrick Lancaster)

Hovorca rebelov Ruslan Jakubov povedal, že granát sa nachádzal v batohu, ktorý patril jednej z obetí utorňajšieho incidentu v meste Debalceve. Zatiaľ nie je známe, kde mladík zobral nebezpečný predmet. Jakubov prezradil, že obete výbuchu majú od 14 do 16 rokov a boli na ceste domov zo školy.

Ukrajina otestovala nové americké rakety

Ukrajina otestovala v utorok protitankové strely typu Javelin po prvý raz od ich dodania Spojenými štátmi s cieľom posilniť obranu Kyjeva v konflikte s proruskými separatistami. Informuje o tom agentúra Reuters. Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil prvý test striel na sociálnej sieti Twitter. "Konečne prišiel tento deň... Som vďačný Spojeným štátom... za pevné rozhodnutie, že Ukrajina by mala byť vyzbrojená," uviedol.

Ukrajina prvýkrát testovala nové americké rakety

Test vykonali na severe Ukrajiny, na území vzdialenom od východnej frontovej línie. Vo východných oblastiach medzitým napriek prímeriu a diplomatickému úsiliu pokračovali občasné potýčky, píše Reuters. Washington je jedným z najvytrvalejších podporovateľov Kyjeva od anexie Krymu Moskvou v roku 2014 a následných bojov vo východoukrajinskom regióne Donbas, ktoré si vyžiadali vyše 10-tisíc obetí.

Kyjev a Washington sa domnievajú, že protitankové strely pomôžu Ukrajine vybudovať dlhodobú obrannú kapacitu. Spojené štáty tvrdia, že strely typu Javelin nemôžu byť efektívne využité na zabratie územia. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje implementáciu mierovej dohody z Minsku, varovala v utorok pred eskaláciou bojov pozdĺž frontovej línie na Ukrajine.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, Moskva to popiera. USA koncom minulého roka ohlásili, že posilnia obranyschopnosť Ukrajiny, Kremeľ v reakcii pohrozil, že americké zbrane vyvolajú ďalšie krviprelievanie na Donbase. USA podľa denníka majú dodať celkom 210 protitankových rakiet a 35 odpaľovacích zariadení v rámci balíka pomoci v hodnote 47 miliónov dolárov. Ukrajina žiadala aj o prostriedky vzdušného prieskumu a rádioelektronického boja.

Porošenko tiež oznámil, že estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová, ktorú hostil v Kyjeve, ako prvá hlava cudzieho štátu navštívi vojakov na fronte v Donbasu, ako aj utečencov pred vojnou. "Pozriem sa na východ Ukrajiny, aby som sa presvedčila, že tento konflikt je naďalej horúci, nie je zmrazený a že každý deň ovplyvňuje životy ľudí. Je to konflikt ohrozujúce celú Európu," vyhlásila prezidentka.

Viac o téme: BojeOstreľovanieUkrajinaHorlivkaPetro PorošenkoDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu