Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trumpov krok rozhneval arabský svet: Šéf al-Kájdy vyzval k džihádu

Ajman az-Zavahrí
Ajman az-Zavahrí (Zdroj: TASR/AP Photo/IntelCenter)

JERUZALEM - Šéf teroristickej siete al-Kájda Ajmán Zavahrí vyzval k svätej vojne proti Spojeným štátom v súvislosti s dnešným presunom ich ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Zavahrí tak urobil prostredníctvom videonahrávky, o ktorej dnes informovala agentúra AFP.

Zavahrí, ktorý na čele al-Kájdy vystriedal v roku 2011 Usámu bin Ládina, v päťminútovom videu okrem iného povedal, že presun ambasády je dôkazom stroskotanie rokovaní Palestínčanov s Izraelom. Na nahrávke nazvanej "Tel Aviv je tiež krajina moslimov" kritizoval islamské krajiny za to, že podľa neho nepodporujú záujmy moslimov, keď sú členmi OSN, ktorá uznáva Izrael. Americký prezident Donald Trump podľa Zavahrího "jasne odhalil pravú tvár moderných krížových výprav, na ktorých neplatí pokoj a zmierenie, ale len cesta odporu a svätej vojny".

Zámer presunúť americkú ambasádu do Jeruzalema oznámil Trump vlani v decembri, čím vystupňoval napätie v regióne a popudil moslimský svet. Za ohrozenie bezpečnosti v oblasti a marenia nádeje na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu ho kritizovala aj rad ďalších krajín či Európska únia. OSN Trumpov krok odsúdila v nezáväznej rezolúcii.

Pred napätím varuje aj Larídžání

 

Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání v pondelok varoval, že presťahovanie veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema vyvolá napätie na Blízkom východe. "Ich kroky ohľadom presťahovania ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema a iránskeho jadrového programu určite neostanú bez odozvy. Takýto druh akcií vyvolá napätie v regióne a vo svete," vyhlásil Larídžání podľa iránskej polooficiálnej tlačovej agentúry ISNA.

Vyzval tiež moslimské krajiny, aby prijali závažnejšie opatrenia v reakcii na "zlé a nerozumné rozhodnutie" amerického prezidenta Donalda Trumpa presťahovať veľvyslanectvo do Jeruzalema. Larídžání sa takto vyjadril takmer týždeň po tom, ako Trump rozhodol o odstúpení USA od jadrovej dohody, ktorú uzavreli svetové mocnosti s Iránom v roku 2015, pripomína agentúra AP.

Otvorenie ambasády USA sprevádza eufória i protesty

Veľvyslanectvo Spojených štátov sa v pondelok oficiálne presunie z Tel Avivu do Jeruzalema. Uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela americkým prezidentom Donaldom Trumpom bude korunované slávnostnou ceremóniou, informuje agentúra DPA. Na otvorení ambasády, ktoré sa uskutoční o 15.00 h SELČ, sa zúčastní približne 800 ľudí vrátane Trumpovho poradcu Jareda Kushnera a dcéry Ivanky Trumpovej.

Palestínčania na pondelok - naopak - naplánovali pochod v Predjordánsku a v pásme Gazy na protest proti presunutiu ambasády, ktoré sa symbolicky koná v Deň Jeruzalema. Dňom Jeruzalema si Izrael pripomína výročie obsadenia východnej časti mesta armádou židovského štátu počas blízkovýchodnej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však doposiaľ tento krok neuznalo a Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho štátu.

Izraelská vláda ocenila Trumpovo vyhlásenie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela s tým, že americký prezident uznal historické židovské spojenie so svätým mestom. Palestínska samospráva bola - naopak - pobúrená.

USA desaťročia nezaujali postoj k Jeruzalemu v nádeji, že izraelsko-palestínske územné nároky budú vyriešené počas mierových rokovaní, pripomína DPA. Trumpova administratíva uviedla, že deklarácia Jeruzalema neurčuje "špecifickú hranicu" pre suverenitu Izraela nad Jeruzalemom. Palestínčania však v tomto kroku vidia súhlas s izraelskou kontrolou nad celým mestom.

Budova veľvyslanectva je súčasťou areálu amerického konzulátu v Jeruzaleme. Slúžiť bude ako dočasné sídlo amerického veľvyslanca v Izraeli Davida Friedmana a niekoľkých diplomatov dovtedy, kým USA nevybudujú stále sídlo ambasády. Tento proces podľa očakávania potrvá niekoľko rokov.

Viac o téme: DžihádAl-KáidaAjmán Zavahrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu