Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec utrpenia a neistoty: Konžskí únoscovia sa konečne vzdali a pustili rukojemníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Dvoch britských turistov, ktorých v piatok uniesli v národnom parku Virunga v Konžskej demokratickej republike (KDR), prepustili ich únoscovia na slobodu. Uviedol to v nedeľu vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Johnson podľa agentúry AP viac podrobností k prípadu neposkytol, ale predstaviteľom tejto africkej krajiny a konžskému inštitútu ochrany prírody v súvislosti s prípadom prejavil uznanie "za ich neúnavnú pomoc". Podľa spravodajskej stanice BBC národný park Virunga uviedol, že britským turistom ihneď poskytli zdravotnú starostlivosť.

Park sa nachádza v provincii Severné Kivu na východe krajiny. Turistov uniesli, keď sa vracali do mesta Goma. Únoscovia zastavili ich vozidlo a jedného zo strážcov parku, ktorý Britov sprevádzal, zabili. Po ozbrojencoch pátrali bezpečnostné zložky.

Spolu s turistami uniesli aj ich vodiča. Či únoscovia prepustili aj vodiča, nebolo bezprostredne známe. Park Virunga, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO, je domovom zhruba štvrtiny zostávajúcich horských goríl žijúcich vo voľnej prírode a zároveň jedným z najpestrejších biotopov Afriky.

Od roku 1996 bolo zavraždených vyše 130 strážcov tohto národného parku. Východ KDR je zväčša bezprávny a sužovaný konfliktom medzi vládou a rôznymi povstalcami.

Viac o téme: TuristiKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu