Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Macron v tom má jasno: Chce jednotnú a sebavedomú Európu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: Foto: AP Photo/Martin Meissner)

AACHEN - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval vo štvrtok Európu, aby bola jednotná a sebavedome ukazovala silu čeliac čoraz komplexnejšiemu svetu a jednostranným krokom USA v otázkach, akými sú klimatické zmena či jadrová dohoda s Iránom.

Macron to povedal v nemeckom meste Aachen, kde si prevzal prestížnu Cenu Karola Veľkého, udeľovanú každoročne za proeurópsku angažovanosť. Ocenenie dostal za svoju víziu novej Európy. Ide aj o uznanie jeho "vášnivého" boja proti nacionalizmu a izolacionizmu a má to byť preňho povzbudením v ňom pokračovať, uviedol starosta Aachenu Marcel Philipp.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: AP Photo/Martin Meissner)

Francúzsky líder apeloval na Európu, aby bránila svetový multilaterálny poriadok v záujme "európskej suverenity". "Nebuďme slabí," vyhlásil s tým, že Európa si nesmie nechať určovať svoje smerovanie inými veľmocami. V súvislosti s reakciou veľkých európskych krajín na odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom Macron povedal: "Rozhodli sme sa vytvárať stabilitu na Blízkom a Strednom východe."

Nemecká kancelárka Angela Merkelová predtým vyzdvihla Macronovo nadšenie, angažovanosť a odvahu. "Sršíš ideami a oživil si debatu o európskej politike novými návrhmi," povedala vo svojom laudáciu. Macron je podľa kancelárky zanieteným obhajcom európskej demokracie v ťažkých časoch. Dejiny ukazujú, že "hodnoty slobody sú krehkým tovarom", uviedla Merkelová s tým, že je potrebné postaviť sa autoritárskemu pokušeniu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: AP Photo/Martin Meissner)

S ohľadom na nezhody vo vzťahoch s USA Merkelová povedala: "Európa musí vziať svoj osud do svojich rúk." Nachádzame sa v rozhodujúcej fáze a historickou zodpovednosťou je pevne a trvalo etablovať Európu ako pozitívny projekt budúcnosti, dodala.

Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Táto tradícia bola založená obyvateľmi západonemeckého mesta Aachen. Medzi držiteľov ceny patria okrem iných i bývalý československý a český prezident Václav Havel, francúzsky prezident Francois Mitterrand, nemecký kancelár Helmut Kohl, americký exprezident Bill Clinton či nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Viac o téme: Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu