Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvá ministerka spravodlivosti po revolúcii 1989 je mŕtva

Dagmar Burešová Zobraziť galériu (4)
Dagmar Burešová (Zdroj: Twitter/Česká advokátní komora)

PRAHA - Porevolučná ministerka spravodlivosti, niekdajšia predsedníčka Českej národnej rady z počiatku 90. rokov a advokátka prehrala boj s ťažkou chorobou. Dagmar Burešová zomrela vo veku 88 rokov.

O smrti Dagmar Burešovej informovala Česká advokátna kancelária na svojom Twitteri. „Cez víkend odišla do právnického neba prvá dáma českej justície JUDr. Dagmar Burešová. Výnimočná advokátka, prvá porevolučná ministerka spravodlivosti, predsedkyňa Českej národnej rady... Česť jej pamiatke!“

Obhajovala ľudí nepohodlných pre režim

Burešová prehrala dlhý boj s ťažkou chorobou. Mala 88 rokov. V období normalizácie po roku 1969 obhajovala okolo sto osôb, ktoré boli nepohodlné pre režim. Zastupovala spisovateľa Milana Kunderu, publicistu a ponovembrového kancelára prezidenta republiky Ivana Medka či Karla Kyncla. K jej najznámejším prípadom patrila obhajoba matky Jana Palacha Libuše Palachovej v procese s komunistickým poslancom Vilémom Novým, ktorý šíril nepravdivé teórie o Palachovej smrti.

Spoločné zasadanie predsedníctiev Slovenskej národnej rady a Českej národnej rady o zásadách budúceho štátoprávneho usporiadania Česko-Slovenska. Na snímke predsedkyňa ČNR Dagmar Burešová a predseda SNR František Mikloško počas zasadania.
Zobraziť galériu (4)
Spoločné zasadanie predsedníctiev Slovenskej národnej rady a Českej národnej rady o zásadách budúceho štátoprávneho usporiadania Česko-Slovenska. Na snímke predsedkyňa ČNR Dagmar Burešová a predseda SNR František Mikloško počas zasadania.  (Zdroj: TASR/Archív, Michal Kruphanzl)

Sama bola sledovaná Štátnou bezpečnosťou, ktorá ju aj jej manžela niekoľkokrát vypočúvala. Dokonca jej vzali pas na sedem rokov. Medzi pracovníkmi ŠtB dostala prezývku „Dáma“, pretože bola vždy slušná, elegantná a upravená. V kancelárii ju odpočúvali prostredníctvom ploštíc. V roku 2002 jej prezident Václav Havel udelil Rád T. G. Masaryka IV. triedy.

Po páde toitalitného režimu sa v decembri 1989 stala ministerkou spravodlivosti za stranu Občianske fórum. Na tomto poste bola do volieb 1990. Neskôr sa spoločne s niekoľkými poslancami snažila presadiť zverejnenie mien príslušníkov Štátnej bezpečnosti a funkcionárov KSČ. V rokoch 1990 - 1992 pôsobila ako predsedkyňa v čele Českej národnej rady.

Viac o téme: Dagmar Burešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu