Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Iránsky prezident varuje po odstúpení USA od jadrovej dohody: Toto ju ešte môže zachrániť

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu varoval, že rozhodnutie Spojených štátov odstúpiť od jadrovej dohody môže predznamenať koniec diplomatických riešení politických sporov. Informovala o tom agentúra DPA.

"Odstúpenie USA od medzinárodnej dohody je porušením politickej morálky a predznamenáva koniec diplomatických riešení," reagoval Rúhání na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa spred niekoľkých dní. 

Rúhání dodal, že jadrovú dohodu s Teheránom podpísanú v roku 2015 stále ešte môže zachrániť ďalších päť signatárov zmluvy - teda Nemecko, Francúzsko, Británia, Čína a Rusko. To, či Irán odstúpi alebo neodstúpi od dohody, podľa jeho slov závisí od schopnosti týchto piatich krajín udržať jadrovú dohodu naďalej v platnosti. 

Americký prezident Donald Trump oznámil odstúpenie Spojených štátov od predmetnej dohody v utorok s tým, že Washington čiastočne obnoví sankcie voči Iránu. Nemecko, Francúzsko a Británia v spoločnom vyhlásení uviedli, že zostanú v rámci jadrovej dohody partnermi.

V najbližších dňoch iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odcestuje do Pekingu, Moskvy a Bruselu, aby rokoval o možnostiach záchrany dohody s Iránom. Zaríf zároveň varoval, že v prípade, ak sa nepodarí zachrániť medzinárodnú dohodu so šiestimi svetovými mocnosťami, Teherán podnikne prípravné kroky k možnému obnoveniu svojho jadrového programu.

Viac o téme: USAJadrová dohodaHasan Rúhaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu