Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masové demonštrácie proti Orbánovi: Charakterizuje ich frustrácia opozície, tvrdí analytik

Masové demonštrácie v Budapešti. Zobraziť galériu (3)
Masové demonštrácie v Budapešti. (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Demonštrácie proti vláde maďarského premiéra Viktora Orbána charakterizuje frustrácia opozície, ktorá po prehratých aprílových parlamentných voľbách nemá ani svojho vodcu, ani vytvorený obraz budúcnosti. Konštatoval to v stredu pre maďarskú verejnoprávnu televíziu M1 politológ Sámuel Mráz Ágoston.

Po utorkovej masovej demonštrácii v Budapešti, ktorá nasledovala po ustanovujúcej schôdzi parlamentu, expert podotkol, že na to, aby opozícia mala perspektívu, potrebuje lídra, jasný a jednotný program a mať jasno aj v tom, či Orbánovu vládu chce povaliť okamžite, alebo chce postupne pripraviť kompetentnejšiu a úspešnejšiu opozíciu na voľby v roku 2022.

Masové demonštrácie proti Orbánovi:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rečníci - občianski aktivisti - na utorňajšom zhromaždení pred zhruba 10.000 protestujúcimi zdôraznili nutnosť zomknutia opozičných strán už v nadchádzajúcich doplnkových voľbách, pretože iným spôsobom podľa nich nebude možné "skorumpovaný" vládny blok Fidesz-KDNP poraziť.

Masové demonštrácie proti Orbánovi:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalšími požiadavkami protestujúcich, ktorí niesli maďarské štátne vlajky i vlajky Európskej únie, bolo zaručenie slobody médií a zriadenie kvalitného vzdelávania. Podľa nich Orbán zámerne degraduje školstvo, pretože v schopných mladých ľuďoch vidí ohrozenie svojej moci. 

Viac o téme: ProtestyMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu